2 hónapja

Először csak a fejed fáj, de később bedurvul: Így jelzi a tested, ha nem ittál elég vizet

Most, hogy vége a nyári hőségnek, sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy elegendő folyadékot igyanak. Pedig ilyenkor is veszélyeztethet a kiszáradás! Mutatjuk, milyen vészjelzéseket küld a tested.

Legalább napi két liter folyadékot – lehetőleg vizet – minden felnőttnek innia kéne; ám erről sokan hajlamosak megfeledkezni, és ennek sokszor csak a töredékét fogyasztják: van, aki csupán este döbben rá, hogy egész nap mindössze egy-két pohár vizet ivott. Ám ez mind hosszú, mind rövid távon érezteti a hatásait, hiszen a dehidratáció kizsigereli a szervezetet, és nem csupán a közérzeted lesz rossz, de komoly betegségeket is kockáztatsz, ha nem iszol eleget. A fejfájást, mint a kiszáradás tünetét mindenki ismeri; de ez csak egy a sok közül. Mutatjuk, hogyan jelzi a szervezeted, ha túl kevés a folyadék!

Stressed,Young,Sick,Woman,Having,Strong,Terrible,Headache,Suffering,From
Sokszor emiatt van a kínzó fejfájás. Fotó: Shutterstock

1. Kegyetlen migréned lesz

Az egyik első tünet a fejfájás, ami néhány nap után migrénes rohamokká alakulhat, ha továbbra sem iszol elég vizet. Ha napközben megfájdul a fejed, érdemes elgondolkodni, mennyi folyadékot ittál – és azonnal pótolni. 

2. Folyton kimerültnek érzed magad

Ha annak ellenére fáradt, kimerült vagy, hogy mindig eleget alszol, könnyen lehet, hogy túl kevés a víz, hiszen, ha nem jut elég folyadékhoz az idegrendszered, nem tud rendesen működni. Fontos, hogy reggel ne csak kávéval frissítsd fel magad: igyál meg legalább fél liter vizet közvetlenül ébredés után, hogy energikus legyél.

3. Begörcsölnek az izmaid

Nem csupán fizikai megterhelés után jelentkezhetnek a kellemetlen görcsök, de akkor is, ha túl keveset iszol, hiszen, ha felborul a folyadékegyensúly a szervezetedben, nem működnek megfelelően a belső szervek, izmok, ízületek. Folyadékhiány esetén az izmokban csökken az elektrolitok szintje is; ez okozza a fájdalmas izomösszehúzódásokat.

Napi két liter a minimum! Fotó: Pixabay.com

4. Kóvályogsz, szédelegsz

Dehidratáltság esetén szinte mindig alacsony lesz a vérnyomás, ami szédülést, émelygést okozhat.

5. Mindent fel tudnál falni

Ha folyamatosan éhségrohamaid vannak akkor is, ha rendszeresen eszel, könnyen lehet, hogy túl kevés vizet iszol napközben. A máj ugyanis, ha nem kap elég folyadékot, vészjelzéseket küld az agynak, ami sokszor nem szomjúság, hanem éhség formájában jelentkezik.

6. Elmarad az izzadás

Hiába edzettél keményen, egy kicsit sem ázott át a pólód? Ez az egyik biztos jele annak, hogy kevés volt a víz, és ki vagy száradva; a szervezeted ugyanis igyekszik minden vizet megtartani, amit csak tud.

7. Minden idegesít

Az agysejteknek rengeteg energiára van szükségük, és ezt a víz tudja biztosítani számukra. Az agy számára folyamatos vízpótlás szükséges, hogy jól működjön, hiszen ez a szervünk nem képes folyadékot tárolni. Ha nem iszol eleget, megvonod az agysejtjeidtől a vizet, és ezzel az energiát; ennek pedig gyakori jele az ingerültség, a rossz hangulat, és a nehéz koncentrációs-képesség.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!