8 hónapja

Így építi le a testedet a túl sok alkohol

A szervezet egy ideig tolerálja a rendszeres italozást, ám nem a végtelenségig. Az alkohol nem csupán a májat károsítja!

Kisebb-nagyobb rendszerességgel szinte mindenki iszik, és sokan függők is lesznek. Ám, még ha nem is válik valaki alkoholistává, akkor is érdemes mértékkel bánni a szeszes italokkal, hiszen hiába esik jól meginni egy pohárkával egy nehéz nap után, hosszú távon az egész szervezetet károsíthatja. Bár ártalmatlannak tűnik egy-két pohár bor vagy egy-egy sör esténként, már kis mennyiség is függőséget válthat ki, ha heti több alkalommal fogyaszt valaki alkoholt; és emellett a test minden részében károkat okoz.

Fotó: Pixabay.com

1. Lelassul a gondolkodás

Már az első néhány korty felborítja az agyban a kényes egyensúlyt, hiszen az alkohol lelassítja az agysejtek közötti kommunikációt. A reflexek lassabbak lesznek, nagyobb mennyiségnél az egyensúlyérzék sem működik, és a rendszeres ivás miatt a hosszú távú memória is romlik.

2. Szó szerint zsugorodik az agy

Aki rendszeresen lerészegedik, vagyis nagyobb mennyiséget iszik, annak az agyában képalkotó eszközökkel kimutatható elváltozást okoz az alkohol. Az agysejtek megváltoznak, egyre kisebbek lesznek, és az egész szürkeállomány zsugorodik. Emiatt nehezebb a gondolkodás, a tanulás és az emlékezés. A rendszeres nagyivók szervezetében a hőháztartás is felborul, és akkor is nehéz a mozdulataikat irányítaniuk, ha éppen józanok.

3. Romlik az alvás minősége

Ha valaki sokat iszik egy mámoros estén, nagyon hamar elalszik – ám ez nem jelenti azt, hogy az alvás a megfelelő minőségű lesz, sőt! Aki részegen megy aludni, rengeteget forgolódik, a REM fázis nem lesz megfelelő, és sokaknak rémálmaik is vannak ilyenkor. Az alvásciklust az is felborítja, hogy többször kell felébredni, kimenni a mosdóba.

4. Éhezik a szervezet

Az alkohol irritálja a gyomrot, több gyomorsav keletkezik a normálisnál, és aki rendszeresen, nagy mennyiséget iszik, annak egy idő után fekélye is kialakulhat. A magas gyomorsav-tartalom miatt kevésbé érzi magát éhesnek, aki sokat ivott, és kevesebb tápanyag szívódik fel az ételekből, így hiába eszik rendesen az illető, a szervezete éhezni fog.

5. Felborul az anyagcsere

Nem csupán a gyomrot, a vékony- és vastagbelet is irritálja az alkohol. Közvetlenül ivás után felgyorsul az anyagcsere, hasmenés lehet egy görbe este eredménye másnap reggel. Ha valaki túlságosan gyakran önt fel a garatra, gyakran számíthat gyomorégésre is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!