LEHÚZÁS

Rosszul jártak a balatoni nyaralók a vasárnapi zárva tartással

A Balatonnál sem könnyû beszerezni a friss élelmiszereket vasárnap. Amelyik bolt pedig nyitva van, lehet, hogy árat emel a hét utolsó napján...
  • Szerző: Ripost

2015. március közepe óta csak néhány üzlet tarthat nyitva a hét utolsó napján. A kormány ezzel a családok pihenéséről szeretne gondoskodni, ám a nyári szezonban a nyaralóhelyeken ezzel inkább a családok pihenése bonyolódik.

Néhány kánikulai hétvégén túl már látszik, hogy a nyaralók körében is káoszt okoz a boltok nyitva illetve zárva tartása. Az éppen pihenő családoknak fel kell tölteniük a készleteiket a hétvégére: ettől a szupermarketekben szombaton hatalmas tömeg van, a kisebb üzletekből pedig délutánra egyszerűen elfogynak a húsáruk és a friss zöldségek. Õk ugyanis nem tudnak vagy mernek jóval nagyobb mennyiséget rendelni, hiszen ami a nyakukon marad, azt hétfőn már dobhatják ki.

Akik jól járnak

Néhány nyaraló arra is panaszkodott, hogy a nyitva tartó boltok a hét utolsó napjára árat emeltek – amit megtehetnek, főleg, hogy a nyári szezonban nem a vásárlók hűségét szeretnék elsősorban megnyerni.

 A vendéglősök és a kisebb üzletek persze örülnek a váltásnak, hiszen érezhetően nőtt a hétvégi forgalmuk, ugyanúgy, ahogy a termelői piacok és a vásárok résztvevői is. Olvasói információnk szerint a múlt hétvégi káptalantóti Liliom Piacon például a hideg, esős idő ellenére is teltház volt – a helyi termelők és termékeik megismerése pedig nyaralóprogramnak sem rossz.

A Balatoni Szövetség  azt próbálta elérni, hogy a szezon öt hónapjára tegyenek kivételt a balatoni települések üzleteivel, ám Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt válaszolta, hogy a törvény senkivel nem kivételez és a és legközelebb a szezon végén összesítik majd a vasárnapi zárva tartás turizmusra vonatkozó tapasztalatait.

Melyik üzlet tarthat nyitva?

Erről pontosan a 2014. évi CII.,  „a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” szóló törvény rendelkezik.  Ez 2015. március 15-én lépett hatályba, ám azóta már kétszer módosították.

A mai állás szerint az az üzlet tarthat vasárnap is nyitva, melynek árusítótere 200 nm-nél kisebb. Vasárnap pedig az dolgozhat ezekben az üzletekben, aki a boltot működtető magánvállalkozó vagy annak közeli hozzátartozója, illetve a cég (legalább 1/5 részben) tulajdonosa vagy annak hozzátartozója, és rendelkezik érvényes egészségügyi kiskönyvvel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?