MANI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.05.05.

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

Ha már elegünk van a postai sorban állásból, akkor gyorsan és biztonságosan kifizethetjük számláinkat otthonról, az interneten keresztül is. Cziráki Móni, az Etikuspénzügyek.hu szakértője elárulja, melyiket mikor érdemes használni, és hogyan járunk anyagilag is a legjobban.

 

Minden számla egy helyen

Ma már számos szolgáltató alkalmazásán keresztül kiegyenlíthetjük számláinkat, de ha nem szeretnénk egyenként rendezni őket, érdemes regisztrálni a dijnet.hu oldalra. Itt egy felületen láthatjuk az összes számlánkat és az oldalon keresztül befizethetjük valamennyit, ráadásul értesítést is küldenek a fizetés esedékességéről, nehogy kicsússzunk a határidőből - írja a Fanny magazin.

 

Írjuk be a közleménybe!

Az egyik legnépszerűbb megoldás a csekkek kifizetésére a banki átutalás, különösen, ha az utalások nem rendszeresek, vagy minden alkalommal más összeget kell kifizetnünk Az átutalást netbankon, mobilalkalmazásban is elindíthatjuk, és a közleménybe mindig írjuk be a számlán feltüntetett ügyfélazonosító számot, hogy a befizetés beazonosítható legyen.

bankszámla, értékpapírszámla, számla, bankolás, bank, applikáció, állampapír, babakötvény
Fotó: NicoElNino / Shutterstock

Végig fix az összeg

Állandó utalási megbízással hosszú távon, rendszeresen – havonta, negyedévente vagy évente – fix összegű költséget célszerű rendezni. Előnye, hogy többnyire olcsóbb az eseti utalásnál és nem kell minden alkalommal egyesével küldenünk például a közös költséget, a biztosítási díjakat vagy a törlesztőrészletet. Időnként ellenőrizzük a díjakat, különösen évfordulókor, mert egy változás esetén módosítani kell az utalás összegét is.

 

Engedély kell hozzá

Ha a havi közüzemi számláinkat csoportos beszedéssel fizetjük, nem maradunk el a befizetésekkel, mivel az engedélyünkkel a szolgáltatók minden hónapban automatikusan levonják azt a számlánkról. Ha limitet is beállítunk, mindig ellenőrizzük a kiszámlázott tételeket. Ha véletlenül túllépjük a beállított maximális összeget és a szolgáltató nem vonja le a díjat, annak rendezését nekünk kell intéznünk.

 

Így juthatunk plusz pénzhez

Hitelkártyáról is befizethetjük a számlákat, de néhány banknál a hitelszámláról történő utalás is készpénzfelvételnek minősül, így már az utalás napjától kezdődően kamatot számít fel. Ezzel szemben, ha csoportos megbízást indítunk, ugyanúgy kaphatunk jóváírást a befizetések után, mintha vásárolnánk.

 

Vásárláshoz is biztonságosabb

Ha a szolgáltató biztosít bankkártyás fizetési lehetőséget, akkor érdemes erre a célra külön virtuális kártyát használni, amin csak annyi pénzt tartsunk, amely az adott fizetéshez feltétlenül szükséges. Ha fizetéskor elmentjük a bevitt kártya adatokat, később már ezeket sem kell megadni, elég a fizetés gombra kattintani.

 

A mindent tudó kód

A postai csekkeken található QR kóddal még egyszerűbb a fizetés! Ehhez elég letölteni a Magyar Posta iCsekk mobilalkalmazását, majd a telefonnal be kell olvasni a csekken lévő kódot. Ezután bankkártyás fizetéssel máris rendezhető a számla. Előnye, hogy nem kell kézzel begépelni az adatokat, mivel a QR-kód tartalmazza az összes szükséges információt.

 

Ne kattintsunk a linkre

Ha számlánkról elektronikus értesítést kapunk, soha ne kattintsunk az e-mailben vagy sms üzenetben kapott linkre. Az internetes csalók gyakran próbálnak így félrevezetni és az adatainkat ellopni, ezért mindig magunk gépeljük be a szolgáltató oldalát a böngészőnkbe, és onnan kezdeményezzünk csak bankkártyás fizetést.

 

Kalkuláljunk a költségekkel

Általánosságban elmondható, hogy az egyedi átutalások általában drágábbak, mint a csoportos vagy rendszeres megbízások, de a díjak bankonként és számlacsomagonként is eltérőek lehetnek. Ezért, ha rendszeresen végzünk átutalásokat online, érdemes egy kalkulátor segítségével összehasonlítani, hogy melyik bankszámlacsomag lenne kedvezőbb számunkra.

 

origo.hu

Nagyon sovány a rákbeteg Katalin hercegné

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

mandiner.hu

Németország a magyar álláspont mellett döntött – a kancellárnak máris magyarázkodnia kell

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

vg.hu

Már gyártják a szuperolcsó kínai villanyautót a lengyeleknél

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

mindmegette.hu

David Beckham újhagymával és tyúkokkal pózol hatalmas konyhakertjében – videó

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Ma szavaz az ország, a tét minden eddiginél nagyobb: háború vagy béke?

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

MANI

Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!