KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.14.

Megijedt az oroszoktól: a litván külügyminiszter előkészítette a menekülést

A tárcavezető napok óta nem hajlandó válaszolni a botránya kapcsán felmerülő kérdésekre.

A teljes litván ellenzék azzal vádolja Gabrielius Landsbergis hivatalban lévő külügyminisztert, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt előkészítette a családja kimenekítését az országból arra az esetre, ha a konfliktus tovább terjedne a Baltikumra. A menekülési terv középpontjában állítólag egy görögországi ingatlan állt, amit hogyhogy nem, épp a háború előtt szerzett meg tárcavezető.

A litván külügyminiszter előkészítette a menekülését, ha támadnának az oroszok

A külügyminiszterrel szemben megfogalmazott vádak azután hangoztak el, hogy a Lietuvos Rytas oknyomozó hírportál múlt héten kiderítette: Landsbergis vásárolt egy luxusvillát az Athéntól 50 kilométerre található Éjina szigetén 2022 februárjában. A szóban forgó ingatlan egy 313 négyzetméteres házból, valamint egy 23 négyzetméteres vendégházból áll, a kertjében pedig egy hatalmas úszómedence található. A lap beszámolója szerint a telket vizesárok és egy 2,5 méter magas betonkerítés öleli körbe, amivel leginkább egy erődítmény benyomását kelti. A helyiek elmondása szerint az elmúlt években többször is láttak litván zászlót lobogni az udvaron, amit furcsának találtak.

Az ingatlanvásárlás körüli kérdőjeleket tovább szaporítja, hogy a felesége nevére bejegyzett villát Landsbergis az Engel & Volkers nevű nemzetközi ingatlanügynökségen keresztül vásárolta meg, ami arról ismert, hogy az adásvételi szerződéseit nehéz nyomon követni a többi ingatlanos céghez képest.

További találgatásokra ad okot az a tény is, hogy Landsbergis 2023-as vagyonnyilatkozata szerint a családja 795 ezer euró összértékű külföldi ingatlanvagyonnal rendelkezik, de a görög villa ennek csak az egyharmadát teszi ki, tehát a tárcaveztőnek további ingatlanokkal is rendelkeznie kell. Hogy hol és mennyivel, azt nem tudni.

A politikus görög villájának kertjében ott lobog a litván zászló

A villa-botrány kapcsán több ellenzéki képviselő is azonnali kérdéseket tett föl a tárcavezetőnek, aki a szabadságára hivatkozva napok óta elutasítja a válaszadást. Törvényhozók egy csoportja most azt tervezi, hogy Landsbergist a következő plenáris ülés alkalmával faggatják ki, ami jövő hónap elején esedékes.

„Ha másvalaki vásárolt volna egy ingatlant egy messzi szigeten közvetlenül a háború előtt, az nem keltett volna gyanút. Ha viszont a külügyminiszter teszi ezt, aki valószínűleg a legtöbb információval rendelkezett az esetleges ukrajnai háborúról, az magyarázatokat igényel. 2022 februárjának elején egyértelmű volt, hogy Ukrajnában a háború elkerülhetetlen. Nyilvánvaló, hogy Landsbergis a nehéz geopolitikai helyzetben készen állt a menekülésre"

- fogalmazott a Delfi hírügynökségnek nyilatkozva Agnes Sirinskiene, az ellenzéki Paraszt- és Zöldszövetség képviselője, hozzátéve, hogy a pártjában mindenki megdöbbentőnek találja a vásárlás időpontját.

Az uniós külügyminiszterek közül egyébként Gabrielius Landsbergis számít Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatójának. A tárcavezető korábban többször kijelentette, hogy Oroszország azonnal megtámadna egy másik európai országot, ha sikerülne legyőznie Ukrajnaát, ezért a NATO-nak minden segítséget meg kell adnia Kijevnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek