KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.26.

Ide vezet az LMBTQ-őrület: transzneműnek vallják magukat a nemi erőszakot elkövetők

Jóval enyhébb büntetésre számíthatnak azok az erőszakos bűncselekményt elkövető férfiak, akik transzneműnek vagy nőnek vallják magukat a bíróságon.

Az elmúlt években Spanyolország lett a feminista mozgalmak és az egyenjogúságért küzdő szervezetek Mekkája. A közelmúltban olyan törvények születtek a mediterrán országban, mint a menstruáció után járó szabadság nőknek és a "csak az igen, a valódi igen" elnevezésű törvény, ami arról szól, hogy a szexuális együttlétbe mindkét félnek egyértelműen kell beleegyeznie. 

Handsome,Transgender,Teenager,Tearing,The,Word,Female,Into,Male,In
Villámgyorsan lehet nemet változtatni Spanyolországban. Az erőszakot elkövető férfiak ezt ki is használják. Fotó: Shutterstock

A legtöbb LMBTQ-val kapcsolatos kezdeményezés a baloldali Podemos párttól ered, amely 2023 végéig az esélyegyenlőségi tárcát vezette az akkori kormánykoalícióban, a szocialista Pedro Sánchez miniszterelnöksége alatt. A Podemos jogi reformjai gyakran váltanak ki ellenérzéseket, az utóbbi időkben pedig a spanyol igazságszolgáltatásnak is egyre komolyabb fejtörést okoznak.

Spanyolországban ugyanis évek óta külön bíróságon tárgyalják azokat az eseteket, amelyek során férfiak követnek el erőszakos bűncselekményeket nők ellen. Az úgynevezett nemi alapon elkövetett bűncselekmények esetében gyorsabban járnak el a bíróságok, hogy védjék az áldozatokat. Az erőszakot elkövető férfiakat így hamarabb a rácsok mögé lehet küldeni - írja az osztrák oe24.at.

A probléma azonban az elmúlt időben az lett, hogy a spanyol kormány enyhített a transzneművé válás törvényén. 

Az egyszerűsített eljárás okozta kiskaput használja ki egyre több bűnelkövető. A hét elején tele volt a spanyol sajtó például azzal az üggyel, aminek során a bíróság nem tudott nemi alapon elítélni egy sevillai férfit, aki hosszú hónapig verte és egyéb módon bántalmazta a volt feleségét. A férfi ugyanis közölte az ügyben eljáró bíróval, hogy ő korábban bejelentette a nemváltását és ő már transznőnek számít hivatalosan. 

Ugyanez az eset zajlott le az ország egy másik részén, amikor egy rendőrtiszt késsel támadt feleségére és két lányára. Ő szintén megúszta a gyorsított eljárást, mivel az elfogása után nőként regisztrálta magát a hatóságoknál. Madridban március hónapban hat hasonló esetet tartottak nyilván a hatóságok.

A megreformált spanyol transzjog szerint a hivatalos nemek közötti átmenet már csak egy bürokratikus lépés. Spanyolországban a 16 évesek törvényes gondviselőik engedélye és orvosi-pszichológiai szakvélemények nélkül módosíthatják a nemüket. Mindössze két hivatalos nyilatkozatra van szükség, három hónap különbséggel. Ezután kiadják az új személyi igazolványt.

Németországban is egyszerűsítik a nemváltást

Amint arról korábban beszámoltunk, ősszel jön a teljes genderőrület Németországban is. November elsejétől ugyanis a szakadék felé rohanó korszellemnek megfelelően Németországban bárki megváltoztathatja a nemét, aki elmúlt 14 éves. Ehhez semmi másra nincs szüksége, mint beballagni egy hivatalba és közölni, hogy ő másnak érzi magát, mint aminek született. 

A 14 és 18 év közöttiek is nyugodtan megtehetik ezt, még szülői engedélyre sem feltétlen lesz szükségük.

A szülőnek ugyanis csak egy egyszerűsített nyilatkozattal kell engedélyt adnia, de ha ezt megtagadja, a tinédzser kérheti, hogy ennek ellenére engedélyezze a hivatal a nemváltást.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek