KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.08.

Bulgáriában betiltották az LMBTQ-propagandát az iskolákban

Brüsszel egyelőre nem reagált a jogszabály-módosításra, de ez feltehetően csak idő kérdése.

A bolgár parlament szerdán elsöprő többséggel megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely betiltja az LMBTQ-propagandát az iskolákban és óvodákban. A radikálisan jobboldali Újjászületés párt által beterjesztett indítványt 159 támogató szavazattal fogadták el 22 ellenében, miközben 12-en tartózkodtak a voksoláskor - írja a helyi sajtó.

Bulgáriában betiltották az LMBTQ-propagandát az iskolákban

A jogszabály betűje szerint tilos lesz „a nem hagyományos szexuális irányultsággal és/vagy a biológiaitól eltérő nemi identitással kapcsolatos eszmék és nézetek bármilyen, közvetlen vagy közvetett módon történő propagálása, népszerűsítése az oktatási rendszerben”. A törvény egyik mellékletében úgy határozták meg „a nem hagyományos szexuális irányultságot”, mint amely „eltér a bolgár jogi hagyományokban általánosan elfogadott és bevett fogalmaktól az ellentétes nemű személyek közötti érzelmi, romantikus, szexuális vagy érzéki vonzalomra vonatkozóan”.

Annak ellenére, hogy Bulgáriát az elmúlt néhány évben belpolitikai zűrzavar jellemezte, az LMBTQ-propagandát tiltó jogszabály erős támogatást kapott a politikai spektrum minden részéről. Többek közt a török kisebbség érdekeit képviselő, liberális-centrista DPS párt, valamint szocialista képviselők egy része is megszavazta a javaslatot. 

A törvényt benyújtó Újjászületés párt azt mondta, hogy a módosításra azért volt szükség, mert a nem hagyományos szexuális irányultság népszerűsítése az iskolák közelében nem illeszkedik a bolgár hagyományokhoz. 

A javaslatot szint megszavazó jobbközép GERB párt egy közleményben kijelentette, hogy elutasítja LMBTQ-propagandát, amely alternatív szexuális irányultságokat kényszerít a gyerekekre. Daniel Mitov, a GERB képviselője szerint az módosítás lehetőséget kínál a „baloldali ideológiák” elleni küzdelemre.

Ahogy arra számítani lehetett, jogszabályt több Soros György által támogatott nemzetközi szervezet is élesen kritizálta. A Helsinki Bizottság helyi részlege például arra szólította fel a törvényhozókat, hogy ne fogadják el a módosítást, mert sérti az alkotmányban, az EU-s joganyagban, illetve a nemzetközi egyezményekben foglalt alapvető emberi jogokat.

A törvény ellenzői szerint a módosítás előrevetíti az LMBTQ-közösség üldözését az iskolákban, míg mások szerint a javaslat a hátrányos megkülönböztetést ösztönzi.

A parlamenti szavazás után egyébként néhány száz fős tüntetés kezdődött Szófiában. A résztvevők azt skandálták, hogy „Szégyelljétek magatokat!” és „Ne üldözzétek el az embereket Bulgáriából!”

A megmozdulást szervező baloldali feminista csoport, a LevFem szerint a módosítás lehetetlenné teszi a fellépést a fiatal leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iskolai zaklatása ellen.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek