INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Orbán Viktor: A szankciók felelősek a magas energiaárakért

Súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot. A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt.

Szerző Ripost

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején azt mondta, súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot az energiaárak emelkedése miatt, az európai gazdaságot az összeroppanás fenyegeti.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán

A nyugati szankciók globális háborúvá változtatták az ukrán-orosz háborút. Egy lokális és globális konfliktus van előttünk. Meddig tart ez a háború? - tette fel a kérdést Orbán Viktor. 

Idén és jövőre is folytatódni fog a háború. 

A Nyugat a háború, míg mi a béke oldalán állunk, mert Ukrajna szomszédai vagyunk - mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, hogy számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb. Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére -mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növekvő energiaárak. Ezeket a durva energiaárakat nem gazdasági folyamatok váltják ki - tette hozzá. 

A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért. 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is.

Az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, akkor az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is megfeleződne - mondta Orbán Viktor.

 

A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki. 

 

Orbán elmondta, meg kell ismerni az emberek véleményét a szankciókról, megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról egyedüliként Európában.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket.

„A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is” - közölte a kormányfő. Mivel a földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgázfelhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.

Orbán Viktor elmondta, az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is. A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek.

Lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi-program is, ha szükséges - mondta a kormányfő. Munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb. Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliár euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagy beruházás lesz a következő években - fejtette ki.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési-program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket.

A délután folyamán Orbán Viktor a képviselők által feltett azonnali kérdésekre is válaszol.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!