Létrehozva: 2022.09.26.
Módosítva: 2022.09.26.

Orbán Viktor: A szankciók felelősek a magas energiaárakért

Súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot. A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt.

Szerző Ripost

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején azt mondta, súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot az energiaárak emelkedése miatt, az európai gazdaságot az összeroppanás fenyegeti.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán

A nyugati szankciók globális háborúvá változtatták az ukrán-orosz háborút. Egy lokális és globális konfliktus van előttünk. Meddig tart ez a háború? - tette fel a kérdést Orbán Viktor. 

Idén és jövőre is folytatódni fog a háború. 

A Nyugat a háború, míg mi a béke oldalán állunk, mert Ukrajna szomszédai vagyunk - mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, hogy számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb. Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére -mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növekvő energiaárak. Ezeket a durva energiaárakat nem gazdasági folyamatok váltják ki - tette hozzá. 

A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért. 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is.

Az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, akkor az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is megfeleződne - mondta Orbán Viktor.

 

A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki. 

 

Orbán elmondta, meg kell ismerni az emberek véleményét a szankciókról, megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról egyedüliként Európában.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket.

„A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is” - közölte a kormányfő. Mivel a földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgázfelhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.

Orbán Viktor elmondta, az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is. A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek.

Lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi-program is, ha szükséges - mondta a kormányfő. Munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb. Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliár euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagy beruházás lesz a következő években - fejtette ki.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési-program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket.

A délután folyamán Orbán Viktor a képviselők által feltett azonnali kérdésekre is válaszol.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi