tóth gabi
A diétázóknak sem muszáj megvonni maguktól a galuska élvezetét! Készítsd el az olaszok híres gnocchiját, alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes változatban.
Fogyni szeretnél, de közben sóvárogsz a régi élményre, amit galuska evés közben éreztél. Nem könnyű ennyire fegyelmezettnek lenni, annyi mindent megvonni magadtól.
Ez a recept tökéletesen beleillik a diétádba, és közben ugyanakkora örömöt okoz a fogyasztása, mintha igazi galuskát ennél.
A mennyei, könnyű tészta szétolvad a szádban. Diétázók is bátran ehetik, mert alacsony szénhidráttartalmú, egészséges, cukormentes, búzaliszt- és gabonamentes, azaz gluténmentes. Mindemellett az olaszok imádott gnocchijára hasonlít.
1. Vágd le a karfiol torzsáját. A fejet szedd rózsáira, és gőzöld puhára a karfiolvirágokat. Konyhai robotgépben daráld finomra.
2. A mozzarella sajt kivételével add hozzá a többi hozzávalót. A pillanatkapcsoló gombot nyomogatva, keverd össze.
3. Tedd a mozzarellát egy kis mikrózható tálkába, és told a mikróba 1-2 percre, míg meg nem olvad. Ha serpenyőben csinálod, alacsony hőmérsékleten olvaszd meg.
4. Ha már lágy, kavard a karfiolos keverékbe. Jól elegyítsd.
5. Vizezett kézzel formálj galuskákat, darabonként kb. 1-2 evőkanálnyi tésztából. Úgy 48 darabot kapsz, ha nagyobbakat készítesz.
6. Villával hengergesd körbe. Helyezd sütőpapírra, és tedd a fagyasztóba egy órára.
7. Egy nagy fazékban forralj vizet, tegyél bele sót.
8. Dobj 10-12 darab fagyott galuskát a zubogó, sós vízbe, és főzd 2 percig. Ne tovább, mert szétesik. Szűrd le, majd tedd a paradicsommártásba vagy egy kis fokhagymával ízesített olívaolajba (vagy vajba).
9. Pár percig melegítsd a szószban vagy forrósítsd meg az olajban. Közben ízesítheted egy kis olajbogyóval, friss bazsalikomlevéllel.
10. A fel nem használt galuskákat tárold légmentes dobozban vagy cipzáras hűtőzacskóban a mélyhűtőben.
A galuskákat tepsiben is kisütheted. Úgy állagra kicsit keményebb lesz, de ízre ugyanolyan finom. 180 Celsius-fokos sütőben, 20 percig süsd, félidőben megfordítva.