RETRO RÁDIÓ

A hizlaló nokedli már a múlté: karfiolból készül a legújabb csodaköret

A hizlaló nokedli már a múlté: karfiolból készül a legújabb csodaköret
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 07. 22. 13:00

A diétázóknak sem muszáj megvonni maguktól a galuska élvezetét! Készítsd el az olaszok híres gnocchiját, alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes változatban.

Fogyni szeretnél, de közben sóvárogsz a régi élményre, amit galuska evés közben éreztél. Nem könnyű ennyire fegyelmezettnek lenni, annyi mindent megvonni magadtól.

Ez a recept tökéletesen beleillik a diétádba, és közben ugyanakkora örömöt okoz a fogyasztása, mintha igazi galuskát ennél.

A mennyei, könnyű tészta szétolvad a szádban. Diétázók is bátran ehetik, mert alacsony szénhidráttartalmú, egészséges, cukormentes, búzaliszt- és gabonamentes, azaz gluténmentes. Mindemellett az olaszok imádott gnocchijára hasonlít.

Miért éppen karfiolból?  Ennek a zöldségnek rendkívül magas a C-vitamin tartalma, amit a fagyasztóban sem veszít el. A torzsáját és néhány karfiolrózsát csemegézz el nyersen, míg az ételt készíted. A C-vitamin mellett még gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B3, B5, B6, B9) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, vas, cink, kalcium).

Hozzávalók:

  • 3 csésze (339g) karfiol
  • 1 csésze (141g) reszelt parmezán
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk.  reszelt fokhagyma
  • ½ tk. só
  • ¼ tk. őrölt bors
  • 1 tk. Ch Killer
  • ¾ csésze (86g) kókuszliszt vagy Norbi Update Master Mix
  • 228g mozzarella sajt
  • Elkészítés:

    1. Vágd le a karfiol torzsáját. A fejet szedd rózsáira, és gőzöld puhára a karfiolvirágokat. Konyhai robotgépben daráld finomra.

    2. A mozzarella sajt kivételével add hozzá a többi hozzávalót. A pillanatkapcsoló gombot nyomogatva, keverd össze.

    3. Tedd a mozzarellát egy kis mikrózható tálkába, és told a mikróba 1-2 percre, míg meg nem olvad. Ha serpenyőben csinálod, alacsony hőmérsékleten olvaszd meg.

    4. Ha már lágy, kavard a karfiolos keverékbe. Jól elegyítsd.

    5. Vizezett kézzel formálj galuskákat, darabonként kb. 1-2 evőkanálnyi tésztából. Úgy 48 darabot kapsz, ha nagyobbakat készítesz.

    6. Villával hengergesd körbe. Helyezd sütőpapírra, és tedd a fagyasztóba egy órára.

    7. Egy nagy fazékban forralj vizet, tegyél bele sót.

    8. Dobj 10-12 darab fagyott galuskát a zubogó, sós vízbe, és főzd 2 percig. Ne tovább, mert szétesik. Szűrd le, majd tedd a paradicsommártásba vagy egy kis fokhagymával ízesített olívaolajba (vagy vajba).

    9. Pár percig melegítsd a szószban vagy forrósítsd meg az olajban. Közben ízesítheted egy kis olajbogyóval, friss bazsalikomlevéllel.

    10. A fel nem használt galuskákat tárold légmentes dobozban vagy cipzáras hűtőzacskóban a mélyhűtőben.

    A galuskákat tepsiben is kisütheted. Úgy állagra kicsit keményebb lesz, de ízre ugyanolyan finom. 180 Celsius-fokos sütőben, 20 percig süsd, félidőben megfordítva.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.