
Elsóztad a karácsonyi levest? Így mentsd meg gyorsan
Karácsonyi étel miatt sem kell kétségbe esni, ha nem lesz éppen tökéletes. Ha túl sós lett például a leves, nem kell kiönteni. Mutatjuk a trükköt, amivel még van esély rá, hogy megmentsd.
Nincs is bosszantóbb, mint amikor elsózza az ember a levest. Karácsonyi készülődésnél is becsúszhat ilyen hiba. De mit is tehetsz, ha már megtörtént a baj? Néhány ötlettel segítünk, hogy még még az utolsó pillanatban megmenthesd az ünnepi ebédet. Íme néhány trükk.

Karácsonyi levest ha elsóztad, ezt kell tenned:
- Átszűrt levesnél: próbáld meg vízzel hígítani. Segíthet néhány deciliter.
- Keverj az elsózott levesbe nyers tojásfehérjehabot, amikor megkocsonyásodik emeld ki. A tojásfehérje magába szívja a felesleges sót.
3. Krumplival: pucold meg a burgonyát, vágd félve vagy negyedbe. Főzd a levesben 10-15 percen keresztül. A krumpli is magába szívja a sót. Tálalásnál vedd ki. - Pár csepp citromlé vagy ecet tompíthatja a sós ízt, így az étel kevésbé tűnik sósnak.
- Egy késhegynyi szódabikarbóna kémiailag semlegesíti a sós ízt. De ne tegyél bele sokat, mert azzal esetleg tovább ronthatsz a helyzeten.
- A krumplihoz hasonlóan egy-két szelet nyers almát is tehetsz a levesbe, az is képes felvenni a sót. Arra figyelj, hogy a gyümölcs aromát kölcsönözhet az ételnek.
Tipp:
Annak megfelelően válaszd ki a módszert, hogy milyen levest főztél karácsonyra.







