Karácsonyi leves nélkül nem ünnep az ünnep. A halászlé mellett bátran készíthetsz más ünnepi finomságot. Mutatunk néhány receptet, amivel lenyűgözheted a vedégeket.
1. Fantasztikus sajtkrémleves
Hozzávalók:
1 db leveskocka
10 dkg füstölt sajt
1 ek liszt
2 dl
tejszín
só
4 szelet barna kenyér
Így készítsd el:
Főzd fel a leveskockát 6 dl vízzel, majd tedd bele a reszelt sajotokat, és kis lángon addig főzd, amíg a sajt felolvad.
1 dl vízben keverd el habverővel a lisztet, és add a leveshez. Öntsd hozzá a tejszínt, és keverve 5 percíg főzd tovább. Majd forrald fel és sózd meg.
A kenyeret kockázd fel, pirítsd meg. A leves tetejére téve tálalhatod.
Jó étvágyat!
2. Gesztenyeleves (8 személyre)
Hozzávalók:
1 ek vaj
1 nagy db vöröshagyma
1 gerezd vokhagyma
1 kis db zeller
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db burgonya
40 dkg gesztenye tisztított, nyers
1 db babérlevél
3 szál kakukkfű
1 l alaplé
2 dl főzőtejszín
Így készítsd el:
Megolvasztott vajon párold meg a felkockázott hagymát. Közben hámozd meg és darabold fel a krumplit is.
Amikor a hagyma már üveges, dobd rá a hámozott, egyforma méretűre vágott répát és zellert, a burgonyát, majd a gesztenyét is.
Add hozzá a babérlevelet és a friss kakukkfüvet. 5-6 percig párold, majd öntsd fel az alaplével, nagyjából 1 literrel.
Főzd puhára a zöldségeket, majd 3-4 szem gesztenyét tegyél félre. Dobd ki a babérlevelet és a kakukkfüvet. Turmixold össze a levest, ha túl sűrű, akkor önts még hozzá alaplevet.
Adj tejszínt a leveshez, forrald fel, majd forrón tálalhatod. Egy kevés gesztenyét morzsolj a tetejére.
Jó étvágyat!
3. Fokhagymakrémleves pirított kenyérkockával
Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
1 szál póréhagyma
1 szál fehérrépa
1 db burgonya
1l csirkehúsleves alaplé
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
só, bors
szerecsendió ( őrölt)
4 szelet rozskenyér
Így készítsd el:
A fokhagymákat meghámozva 180 C fokos sütőben 40 percig süsd vagy addig, amíg meg nem puhulnak. Hagyd kihűlni.
Vágd ketté a fokhagymákat és nyomd ki belőle a pürét, majd tedd félre.
Hevítsd fel az olívaolajat 1 ek vajjal egy lábosban, majd párold meg rajta a felkarikázott póréhagymát. Add hozzá a fokhagymapürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is pirítsd le.
Öntsd fel az alaplével, a tejjel, a tejszínnel, sózd, borsózd és add hozzá a szerecsendiót, majd turmixold le.