
Sütőpor vagy szódabikarbóna: most kiderül, melyiktől lesz még finomabb a sütemény
Sütemény receptekben előfordul, hogy a sütőport szódabikarbónával helyettesítik. Vajon, ha szódabikarbóna kerül bele, jobb lesz tőle a süti?
A sütemények textúrája miatt kerül a sütibe a sütőpor. Természetesen a szódabikarbóna is pontosan ezt a célt szolgálja, és a két por hasonlóan működik, de nem minden esetben cserélheted fel őket. Mutatjuk, mi a különbség a kettő között.

Szódabikarbóna vagy sütőpor?
Sütőport akkor használj, ha a süti receptje nem tartalmaz savas hozzávalókat. Ha pedig joghurtot, citromlét, vajkrémet, sajtkrémet, mézet, vagy ecetet teszel a sütibe, akkor válaszd inkább a szódabikarbónát. Ilyenkor a szódabikarbóna hatékonyabb. Tehát a szódabikarbóna lúgos anyag, ami leginkább savas környezetben képes kifejteni a hatását. Sütőporral pedig akkor egyszerűbb dolgozni, ha a tészta alapja nem tartalmaz savas komponenst. A sütőpor ugyanis tartalmaz savasságot.
Szódabikarbóna
Savval reagálva megemeli a tésztát, mivel buborékok keletkeznek. Savas összetevő nélkül használva fémes ízt okoz a tésztában, mely esetleg meg is barnulhat.
Sütőpor
Sokszor egyszerűbb, mint a szódabikarbóna, mert tartalmaz savas és lúgos komponenst is, így a tészta könnyedén megemelkedik, és nem kell hozzáadni savat. Kisebb az esélye, hogy a süti ízét befolyásolja, vagy esetleg túlzottan megbarnítja a tésztát.
Melyik a jobb?
A választás mindig a recepttől függ. Azt tedd a sütibe, ami a többi összetevőhöz jobban illeszkedik. Ha a sütibe kerül savas hozzávaló, például citromlé, akkor a szódabikarbóna a jó megoldás, így finomabb lesz a sütid. Ha nincs benne savas komponens, vagy nem vagy benne esetleg biztos, akkor a sütőport érdemes beletenni. Így biztosan finom lesz a végeredmény.







