4°C
9°C

Árpád névnapja

RETRO RÁDIÓ

3 hozzávaló, amitől 5 csillagos lesz a kocsonya

Létrehozva2025. 11. 20. 12:00

Már kellőképpen lehűlt az idő, ideje elkészíteni ezt a hagyományos magyar fogást! A kocsonya akkor az igazi, ha szép tiszta, és rezeg, ezekkel a hozzávalókkal pedig tökélyre fejlesztheted.

Alapvetően télen szokás készíteni, de miért ne lehetne novemberben is? Főleg, ha hideg van – hiszen a tápláló kocsonya ilyenkor esik a legjobban az embernek. Mindenkinek van egy tuti kocsonya recept a tarsolyában, de ha szeretnél egy kis újítást, bátran tegyél bele ebből a három összetevőből is. A tökéletes kocsonya sokáig fő, rengeteg benne a bőrös-csontos hozzávaló, és nincs zsírréteg a tetején. Az alap fűszerezésen kívül érdemes tenni bele zöldségeket (répa, petrezselyem), egy egész hagymát, valamint füstölt húst. Senkinek nem lesz panasza rá, ha ezt a három összetevőt még hozzáadod!

Ha lehűlt az idő, jöhet a kocsonya!
Az ősz és a tél kedvence a kocsonya! / Fotó: Mehes Daniel / Shutterstock

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésköröm
  • 50 dkg füstölt csülök
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 g szemes fekete bors
  • 2 db babérlevél

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg alaposan a húsokat, a szőrt borotváld le a körmökről, ha van rajtuk. Darabold fel a csülköt, tedd a körömmel együtt egy nagy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 
  • Kis lángon kezdd el főzni. Amikor kezd felforrni, habozd le a levet. Ha már nem jön fel több hab, add hozzá a fűszereket, a répát, petrezselymet, a hagymát, és kis lángon főzd 4 órán keresztül, fedő alatt a húsokat.
  • Ha letelt az idő, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni egy fél órát. Így egyben le tudod kanalazni a zsírt a tetejéről; ha marad mégis rajta, azt egy papírtörlővel óvatosan le tudod itatni. 
  • Szűrőkanállal szedd ki a húsokat a léből, csontozd ki és darabold fel őket. A darabokat egyformán oszd el tányérokban vagy tálakban, egy kis zöldség is jusson mindegyikbe. Merd rá a levet úgy, hogy mindent ellepjen.
  • Tedd ki a tálakat hűvös helyre; ha megdermedt, már tálalható is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.