
3 hozzávaló, amitől 5 csillagos lesz a kocsonya
Már kellőképpen lehűlt az idő, ideje elkészíteni ezt a hagyományos magyar fogást! A kocsonya akkor az igazi, ha szép tiszta, és rezeg, ezekkel a hozzávalókkal pedig tökélyre fejlesztheted.
Alapvetően télen szokás készíteni, de miért ne lehetne novemberben is? Főleg, ha hideg van – hiszen a tápláló kocsonya ilyenkor esik a legjobban az embernek. Mindenkinek van egy tuti kocsonya recept a tarsolyában, de ha szeretnél egy kis újítást, bátran tegyél bele ebből a három összetevőből is. A tökéletes kocsonya sokáig fő, rengeteg benne a bőrös-csontos hozzávaló, és nincs zsírréteg a tetején. Az alap fűszerezésen kívül érdemes tenni bele zöldségeket (répa, petrezselyem), egy egész hagymát, valamint füstölt húst. Senkinek nem lesz panasza rá, ha ezt a három összetevőt még hozzáadod!

Kocsonya recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertésköröm
- 50 dkg füstölt csülök
- 1 szál sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 g szemes fekete bors
- 2 db babérlevél
Elkészítés:
- Tisztítsd meg alaposan a húsokat, a szőrt borotváld le a körmökről, ha van rajtuk. Darabold fel a csülköt, tedd a körömmel együtt egy nagy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Kis lángon kezdd el főzni. Amikor kezd felforrni, habozd le a levet. Ha már nem jön fel több hab, add hozzá a fűszereket, a répát, petrezselymet, a hagymát, és kis lángon főzd 4 órán keresztül, fedő alatt a húsokat.
- Ha letelt az idő, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni egy fél órát. Így egyben le tudod kanalazni a zsírt a tetejéről; ha marad mégis rajta, azt egy papírtörlővel óvatosan le tudod itatni.
- Szűrőkanállal szedd ki a húsokat a léből, csontozd ki és darabold fel őket. A darabokat egyformán oszd el tányérokban vagy tálakban, egy kis zöldség is jusson mindegyikbe. Merd rá a levet úgy, hogy mindent ellepjen.
- Tedd ki a tálakat hűvös helyre; ha megdermedt, már tálalható is.






