RETRO RÁDIÓ

Így tudod leggyorsabban és minőségromlás nélkül kiolvasztani a fagyasztott húst

Létrehozva2025. 11. 07. 17:00

Szinte mindenkinek tele van a fagyasztója húsokkal, de mi legyen, ha gyorsan fel akarod használni? A meleg vizes módszert nem ajánlják a szakértők, de szerencsére van másik módszer, amivel biztonságos a hús kiolvasztása gyorsan.

Megesik, hogy az embernek csak közvetlenül a főzés előtt jut eszébe, hogy a hús a fagyasztóban maradt. Ilyenkor a legtöbben meleg vízbe mártják, de a hús kiolvasztása így nem biztonságos – és nem is ez a leggyorsabb módszer. Mutatjuk, mit érdemes helyette tenned!

Gondot okozhat a hús kiolvasztása.
Lehet gyors és biztonságos egyszerre a hús kiolvasztása / Fotó: New Africa / Shutterstock (Illusztráció)

A legjobb, ha kiveszed

Szakértők szerint a legbiztonságosabb módszer az az, hogy ha kiveszed a husit előző este a mélyhűtőből, beteszed egy tálba, hogy ne csepegjen mindenre a leve, és éjszakára a hűtő sima részébe teszed. A fagyott hús reggelre így tökéletesen kiolvad. Mindez jól hangzik, de mi van, ha hirtelen kapsz ihletet a főzéshez, vagy egyszerűen annyira túlhajszolt vagy, hogy este megfeledkezel róla? Akkor nem árt, ha van egy gyors, biztonságos módszer is a tarsolyodban.

Hideg vízben a legjobb a hús kiolvasztása

A meleg vizes módszer azért nem ideális, mert a magas hőmérséklet teret ad a veszélyes kórokozók szaporodásának. Hideg vízben azonban biztonságos a húst gyorsan kiolvasztani. Egyszerűen csak tedd egy tálba, önts rá hideg vizet, hogy ellepje, és félóránként cseréld a vizet, hogy hideg maradjon a hús. A kisebb darabok egy óra alatt is kiengednek, a nagyobbaknak kellhet 2-3 óra is így. 

A kisebbeket mikróba is teheted

A mikróban gyors a hús kiolvasztása, de érdemes csak egy kiló alatti darabokat betenni, és arra is figyelj, hogy ne legyen túl magas a kiolvasztási hőmérséklet, és ne maradjon bent túl sokáig a hús, mert megfőhet a széle. Amint kiengedett, rögtön kedd el megfőzni vagy megsütni.

A pulton soha ne hagyd

A legveszélyesebb szobahőmérsékleten, a konyhapultra téve kiolvasztani a fagyott húst, mert így két órán belül olyan hőmérsékletre melegedhet, ahol gyorsan elszaporodnak a kórokozók, így ételmérgezést okozhat.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.