
Így tudod leggyorsabban és minőségromlás nélkül kiolvasztani a fagyasztott húst
Szinte mindenkinek tele van a fagyasztója húsokkal, de mi legyen, ha gyorsan fel akarod használni? A meleg vizes módszert nem ajánlják a szakértők, de szerencsére van másik módszer, amivel biztonságos a hús kiolvasztása gyorsan.
Megesik, hogy az embernek csak közvetlenül a főzés előtt jut eszébe, hogy a hús a fagyasztóban maradt. Ilyenkor a legtöbben meleg vízbe mártják, de a hús kiolvasztása így nem biztonságos – és nem is ez a leggyorsabb módszer. Mutatjuk, mit érdemes helyette tenned!

A legjobb, ha kiveszed
Szakértők szerint a legbiztonságosabb módszer az az, hogy ha kiveszed a husit előző este a mélyhűtőből, beteszed egy tálba, hogy ne csepegjen mindenre a leve, és éjszakára a hűtő sima részébe teszed. A fagyott hús reggelre így tökéletesen kiolvad. Mindez jól hangzik, de mi van, ha hirtelen kapsz ihletet a főzéshez, vagy egyszerűen annyira túlhajszolt vagy, hogy este megfeledkezel róla? Akkor nem árt, ha van egy gyors, biztonságos módszer is a tarsolyodban.
Hideg vízben a legjobb a hús kiolvasztása
A meleg vizes módszer azért nem ideális, mert a magas hőmérséklet teret ad a veszélyes kórokozók szaporodásának. Hideg vízben azonban biztonságos a húst gyorsan kiolvasztani. Egyszerűen csak tedd egy tálba, önts rá hideg vizet, hogy ellepje, és félóránként cseréld a vizet, hogy hideg maradjon a hús. A kisebb darabok egy óra alatt is kiengednek, a nagyobbaknak kellhet 2-3 óra is így.
A kisebbeket mikróba is teheted
A mikróban gyors a hús kiolvasztása, de érdemes csak egy kiló alatti darabokat betenni, és arra is figyelj, hogy ne legyen túl magas a kiolvasztási hőmérséklet, és ne maradjon bent túl sokáig a hús, mert megfőhet a széle. Amint kiengedett, rögtön kedd el megfőzni vagy megsütni.
A pulton soha ne hagyd
A legveszélyesebb szobahőmérsékleten, a konyhapultra téve kiolvasztani a fagyott húst, mert így két órán belül olyan hőmérsékletre melegedhet, ahol gyorsan elszaporodnak a kórokozók, így ételmérgezést okozhat.






