
Így készíts citromport, nem bánod meg
Érkezik a tél, így az immunrendszerünk nagyobb figyelmet is igényel. Így készíts citromport, ami tele van C-vitaminnal és sokat segít az egészség megőrzésében. Influenza idején is kiváló választás.
Megfázás, influenza ellen nagyon egészséges a különböző citrusféléket fogyasztani. Így készíts citromport, melynek fogyasztásával is hozzájárulhatsz az immunrendszered megerősítéséhez.

Így készíts citromport
A citromport házilag is egyszerűen elkészítheted: először a citromot forró, folyó vízben, tiszta kefével alaposan sikáld át ahhoz, hogy a héját fel tudd használni. Majd töröld szárazra. Reszeld le a citromhéjat, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd be. Várd meg, míg megszárad és utána légmentesen zárható üvegbe töltsd bele. A megpucolt citromhéjat is ki tudod szárítani, csak amikor levágod, figyelj arra, hogy a fehér, vékony hártyát a gyümölcshúsról ne vágd hozzá, mert kesernyés ízt ad. A teába mehet bele, de előtte még konyhai robotgéppel daráld finomra. A citromport süteményekbe és mártásokba is használhatod, nem csak megfázás és influenza esetén legyen belőle otthon.
Fagyaszt le!
Érdemes ősszel a lereszelt citromhéjat légmentesen zárható dobozba vagy zacskóba tenned, és a fagyasztóban tárolni hosszabb időre is.
Te tudtad?
A citrusfélék közül a citrom az egyik legerősebb savas gyümölcs, ami híres antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatásáról. A szárított citromporban C-vitamin, flavonoidok és pektin található, ami erősíti a szervezetet. Jó az emésztésre is, és a vesék működését is segíti. Antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatása is van. Megvédi a sejteket a károsodástól. Hozzájárul a méregtelenítéshez, és a bőr egészségének megőrzéséhez. Megakadályozza a vesekövek kialakulását is. A citromhéj gazdag illóolajokban is. Megízesíti a tojásfehérjét is, gombaölő hatása mellett, élénk, virágos illata segít a hányinger csillapításában és a szorongást is enyhíti.
Nemcsak teában ihatod, de felhasználhatod sütéshez, főzéshez, saláták, húsok ízesítésére. Ha nem akarsz pazarolni, akkor mindenképp használd fel és ne dobd ki a citrom héját!







