
Több mint köret: Így készül a fűszerektől illatozó görög krumpli
Ez az isteni köret igazi ínyenceknek készül! A görög krumpli több, mint egy köret, kóstold meg ezt a különleges ízvilágot! Mutatjuk a receptet.
A krumplis ételek a magyar konyha alapjaihoz tartoznak. A görög krumpli viszont egészen különleges, mediterrán ízvilágba kalauzol bennünket. Ennek a köretnek a citrom és az oreganó domináns ízei, illetve az olívaolaj jelenléte adja harmonikus ízét. Kimondottan ínyenceknek ajánlott! De nem csak az íze, hanem a sütési módja sem megszokott. Ha megkóstolod, megtudhatod, hogy a burgonya görögösen elkészítve miért is több, mint egyszerű köret! Sült húsok mellé fantasztikus, de akár önmagában is megállja a helyét!

Görög krumpli recept:
Hozzávalók:
- 1,2 kg krumpli
- 1 dl olívaolaj
- 0,8 dl citromlé
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek oreganó
- 2 tk só
- 3,5 dl csirkehúsleves-alaplé
Tetejére
- szárított oreganó, vagy friss petrezselyem (esetleg mindkettő)
- parmezán
- esetleg citromkarika
Így készítsd el:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C-fokra.
- Pucold meg a krumplit, majd vágd fel nagyjából 3 cm-es szeletekre, hasábokra. Tisztítsd meg a fokhagymát is.
- A krumplihasábokat tedd bele egy tepsibe, majd öntsd rá az olívaolajat és a citromlevet. Sózd meg alaposan, majd mehet rá a szárított oreganó és reszelt fokhagyma. Alaposan keverd össze az egészet, és öntsd fel a tepsit az alaplével.
- Told be a tepsit a sütőbe, kb. 45-50 perc alatt készül el. Nagyjából félidőben forgasd át a burgonyát. Addig süsd, míg a hasábok felveszik az alaplevet.
- Ha szeretnéd, hogy a görög krumpli ropogós legyen, akkor a sütési idő végére tedd a a hasábokat egy másik tepsibe, és süsd még 20-25 peren keresztül, amíg minden egyes darab szépen megpirul.
- Tálaláshoz tehetsz rá egy kis parmezánt, petrezselymet és/vagy bazsalikomot, esetleg citromkarikát, ízlés szerint.
Jó étvágyat!







