RETRO RÁDIÓ

Több mint köret: Így készül a fűszerektől illatozó görög krumpli

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 09. 13. 17:00

Ez az isteni köret igazi ínyenceknek készül! A görög krumpli több, mint egy köret, kóstold meg ezt a különleges ízvilágot! Mutatjuk a receptet.

A krumplis ételek a magyar konyha alapjaihoz tartoznak. A görög krumpli viszont egészen különleges, mediterrán ízvilágba kalauzol bennünket. Ennek a köretnek a citrom és az oreganó domináns ízei, illetve az olívaolaj jelenléte adja harmonikus ízét.  Kimondottan ínyenceknek ajánlott! De nem csak az íze, hanem a sütési módja sem megszokott. Ha megkóstolod, megtudhatod, hogy a burgonya görögösen elkészítve miért is több, mint egyszerű köret! Sült húsok mellé fantasztikus, de akár önmagában is megállja a helyét!

Görög krumpli Greek,Lemon,Potatoes,With,Garlic,,Parmesan,Cheese,,Capers,And,Parsley
Görög krumpli - Fotó: from my point of view /  Shutterstock

Görög krumpli recept:

Hozzávalók:

  • 1,2 kg krumpli
  • 1 dl olívaolaj
  • 0,8 dl citromlé
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek oreganó
  • 2 tk só
  • 3,5 dl csirkehúsleves-alaplé

Tetejére

  • szárított oreganó, vagy friss petrezselyem (esetleg mindkettő)
  • parmezán
  • esetleg citromkarika

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C-fokra.
  2. Pucold meg a krumplit, majd vágd fel nagyjából 3 cm-es szeletekre, hasábokra. Tisztítsd meg a fokhagymát is. 
  3. A krumplihasábokat tedd bele egy tepsibe, majd öntsd rá az olívaolajat és a citromlevet. Sózd meg alaposan, majd mehet rá a szárított oreganó és reszelt  fokhagyma.  Alaposan keverd össze az egészet, és öntsd fel a tepsit az alaplével. 
  4. Told be a tepsit a sütőbe, kb. 45-50 perc alatt készül el. Nagyjából félidőben forgasd át a burgonyát. Addig süsd, míg a hasábok felveszik az alaplevet.
  5. Ha szeretnéd, hogy a görög krumpli ropogós legyen, akkor a sütési idő végére tedd a a hasábokat egy másik tepsibe, és süsd még 20-25 peren keresztül, amíg minden egyes darab szépen megpirul. 
  6. Tálaláshoz tehetsz rá egy kis parmezánt, petrezselymet és/vagy bazsalikomot, esetleg citromkarikát, ízlés szerint. 

Jó étvágyat!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.