
Kincset ér idén a szilva: A kevés termést is érdemes eltenni, mutatjuk, hogyan
Az idei tavaszi időjárás ennek a gyümölcsnek se kedvezett, és ez most érződik csak igazán. Ha van saját termésed, akkor érdemes eltenni, a szilvalekvár ritkaságnak fog számítani idén télen!
A korai fagy és a szárazság következménye most látszódik igazán: a szakértők szerint gyenge-közepes szilvatermés várható idén, és ez azt is jelenti, hogy több, mint 60 százalékkal drágább lehet ez a gyümölcs. A szilvalekvár nagy kincs lesz idén, akármilyen kevés gyümölcsöd termett, akkor is érdemes lesz nekifogni a lekvárfőzésnek. Ha pedig annyira minimális a termésed, hogy nincs értelme befőzni, akkor is érdemes a szilvát eltenni télire; mutatunk néhány ötletet.

Feldúsítva is jó a szilvalekvár
Az a legjobb szilvalekvár, amiben nincs más gyümölcs, de, ha kevés termett, akkor igenis érdemes megfontolni, összekeverd-e mással. Jól passzol hozzá a füge, ami most érik, és rengeteg van a bokrokon, de főzheted almával is; ha még nincs érett almád, akkor fagyaszd le kimagozva a szilvát, és majd éréskor tedd hozzá a többi gyümölcsöt.
Mirelit szilvás gombóc is lehet belőle
Készítsd el a tésztát, ahogy szoktad, nyújtsd 1 cm vastagra, majd vád féltenyérnyi négyzetekre. A tésztából formázz gombócokat úgy, hogy mindegyik darab közepére tegyél fahéjas cukros szilvát. Közben forralj vizet, amikor felforr, engedd bele óvatosan a gombócokat. Amikor feljönnek a felszínre, azonnal vedd ki őket, ne főzd meg teljesen. Pakold a félkész gombócokat egy tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és ha kihűltek, tálcával együtt tedd őket 24 órára a mélyhűtőbe. Utána zacskózhatod őket, így nem fognak egymáshoz ragadni, és télen csak ki kell venned, ha gombócot szeretnél.
Kiváló sütemény alapanyag
A kevés szilva is több, mint a semmi, amit nem esztek meg frissen, azt tedd zárható zacskóba, és irány a fagyasztó! Süteményekhez fel tudod használni majd később, csak elő kell venni. Isteni morzsasütit készíthetsz belőle, de szilvalevesnek is felhasználhatod, vagy sültek mellé is bedobhatsz pár szemet a tepsibe, nemcsak a hús lesz finomabb tőle, de köretnek is tökéletes.
Aszalással is próbálkozhatsz
Az aszalt szilva nagyon egészséges, akár csoki helyett is érdemes fogyasztani, és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Válogasd ki a gyümölcsöket, csak az épeket használd fel. Vágd félbe a megmosott szilvákat, magozd ki őket, majd terítsd el egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy tálcán, és egyszerűen tedd ki őket a napra. Takard le egy gézlappal, hogy megvédd a rovaroktól. Pár nap alatt elkészül, közben éjszakára vidd be a lakásba, mert a hajnali harmat újra nedvesíti a gyümölcsöt.






