RETRO RÁDIÓ

Tedd tepsibe a paradicsomot és nem bánod meg

Létrehozva2025. 08. 26. 18:00

Ha nem csak paradicsomlevet szeretnél eltenni, mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a módszert! Nemcsak a finom végeredmény miatt, de azért is, mert így sokkal egyszerűbb a paradicsom befőzése!

Érdemes télire is eltenni ebből a finom nyári zöldségből. A paradicsom befőzése nem kell, hogy kimerüljön a lecsóban és az ivólében, próbáld ki ezt az egyszerű receptet: a tepsiben sült paradicsom jó pizza- vagy spagettiszósz-alap lehet, de felhasználhatod szendvicskrémnek is, vagy tésztákra feltétnek. A sütésnek hála a paradicsom különleges ízt kap, jobban megőrzi a nyári zamatát is, és biztos, hogy mindenki szeretni fogja!

Paradicsom befőzés: tepsiben finomabb lesz a szósz!
Tepsiben könnyebb a paradicsom befőzés! Fotó: MCMartinezSotillos

Gyerekjáték így a paradicsom befőzés

A technika lényege, hogy a megmosott, megtisztított paradicsomok héjastul egy mély tepsibe kerülnek, és egyszerűen csak meg kell sütni őket. Nem kell kevergetni, a fazék mellett állni, és így gyorsan, macera nélkül kész a paradicsomszósz házilag. De a legjobb, hogy ízlés szerint a végtelenségig variálható a recept: ha natúr ízekre vágysz, legfeljebb egy kis bazsalikomot tegyél a tepsibe a paradicsomok mellé, de kerülhet bele hagyma, fokhagyma, kápia paprika, sőt, akár egy kis cukkini is. Fűszerek terén érdemes az olaszos irány mellett maradni: oregánó, kakukkfű, majoránna, de őrölt köménnyel is isteni finom. 

Tepsiben sült paradicsom recept

Akár két tepsit is tehetsz a sütőbe. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 2 kg friss paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • olívaolaj

Elkészítés:

  • Mosd meg a paradicsomokat, vágd ki a zöld részüket, és darabold fel őket: a nagyobbakat négyfelé, a kisebbeket elég félbe. Terítsd szét őket egy tepsiben, sózd ízlés szerint, dobáld rá a megpucolt fokhagymagerezdeket, a friss bazsalikomleveleket, és csurgass az egészre olívaolajat.
  • Tedd a sütőbe a tepsit, és 90 fokon, légkeveréssel süsd 5-5 órán keresztül. Így lassan fog távozni a nedvesség a paradicsomból, nem megfő, inkább picit aszalódik, így az íze intenzívebb lesz – az pedig már csak hab a tortán, hogy a szósz színe is élénkebb lesz. Résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy távozni tudjanak a gőzök.
  • Ha letelt a sütési idő, tedd lábosba a paradicsomot, és forrald fel egyszer. A sűrű krémet tedd sterilizált üvegekbe, amiket hagyj száraz dunsztban kihűlni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.