RETRO RÁDIÓ

Így készül az erdélyi csorba leves, ezt vétek kihagyni

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 08. 30. 14:00

Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolni! Az erdélyi csorba leves igazi gasztronómiai utazás, hiszen ennek az ételnek már történelme van. Mutatjuk a receptet.

Az erdélyi konyha egyik jellegzetes ételének receptjét hoztuk el  most neked. A csorba leves valójában egy savanyított leves, már a XVIII-XIX. századi erdélyi szakácskönyvekben is említik, gyakori paraszti és polgári ételként. A csorba török eredetű szó, de Romániában a savanyú leveseket nevezik így. Nagyon ízletes és laktató, szuper étel. Desszertnek utána rétest, pitéket, palacsintát, esetleg mákos gubát is érdemes csinálni. Mutatjuk a savanyú levesek királyának  receptjét.

Csorba leves
Csorba leves - Erdélyből - Fotó: mindmegette.hu

Csorba leves - húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1/2 fej zeller
  • 3 ek olaj
  • 1 marék lestyán

A gombócokhoz:

  • 30 dkg darált hús
  • 5 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

A habaráshoz:

  • 2 ek liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db citrom

Így készítsd el:

  1. A zöldségeket tisztítsd meg, vágd fel, és egy kevés olajon pirítsd le őket. Majd öntsd fel vízzel. 
  2. A gombóc hozzávalóit gyúrd össze, és pici, apró gombócokat készíts belőle. Amikor felforr a leves, dobd bele a gombócokat és hagyd őket megfőni.
  3. Végül sűrítsd a levest tejfölös habarással.

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.