tóth gabi
A leves sűrítése nem épp diétás konyhai eljárás – legalábbis akkor, ha a hagyományos módon, rántással csináljuk. Szerencsére remek trükkök vannak arra is, hogy a levesed finom, sűrű, és mégis diétás legyen.
A leves sűrítése két dologgal is boríthatja a fogyókúrádat. A hagyományos rántáshoz egyrészt zsiradék kell, ami már önmagában is meglehetősen hizlaló dolog. Ezt pedig fokozza a finomliszt használata, ami az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét növeli az étrendedben. Mondhatnád persze, hogy egy kanál rántás nem mennyiség, a napi kalóriák szempontjából szinte nem is számít. Ám a diétára különösen érvényes a „sok kicsi sokra megy” elve. Ha rendszeresen eszel rántással sűrített leveseket, akkor bizony hosszú távon akár kilókban is mérhető lesz az eredmény. De akkor hogyan csináld, hogy sem a finom ízekről, sem pedig a karcsú derékról ne kelljen lemondanod? Máris mutatjuk a legegyszerűbb konyhai trükköket!
A leves sűrítése úgy is történhet, hogy az étel tetejét finoman megszórod liszttel, és azt óvatosan belekevered a forró ételbe. Itt egyrészt kiesik a rántás zsírtartalma, hiszen a leves sűrítése csakis a lisztnek köszönhető. Érdemes ilyenkor eleve kevesebb vízzel feltenni a levest, hiszen a lisztszórás nem sűrít olyan erőteljesen, mint a hagyományos rántás.
Ha a klasszikus habarást választanád, magas zsírtartalmú tejföl vagy tejszín helyett joghurttal, kefirrel vagy egy kevés tejjel keverd el a lisztet, és használj belőle kevesebbet, mint máskor. A fehér lisztet lecserélheted egészségesebb, rostban gazdagabb teljes kiőrlésű változatra. A teljes kiőrlésű liszttel készült leves a magasabb rosttartalom miatt hosszabb időre eltelít majd. Ha liszt helyett étkezési keményítővel sűríted az ételt, jóval kevesebb is elég lesz belőle, mint a sima lisztből. A burgonyakeményítő íze semlegesebb, míg a kukoricakeményítőé kicsit édeskésebb. A bioboltokban kapható útifűmaghéj is erőteljes sűrítő anyag, ebből csak egy egészen picit használj a szóráshoz vagy a habaráshoz, és máris kész a finom, sűrű leves.
A leves sűrítése a levesben főtt krumplival vagy zöldséggel is történhet. Ilyenkor gyakorlatilag a saját alapanyagaival sűríted az ételt, így különlegesen finom lesz, hiszen semmi sem módosít a természetes ízén. Amikor felteszed a levest, tegyél bele egy szem krumplit is, amikor pedig megfőtt, vedd ki egy kis lével együtt, turmixold simára, és így tedd vissza a levesbe.
A krumpli persze növeli az étel szénhidrát-tartalmát. Még diétásabb lehet a leves sűrítése, ha eredetileg is az ételben főtt zöldségeket használod hozzá. Ugyanúgy érdemes eljárnod, mint a krumplival: vedd ki a zöldségek egy részét egy kevés főzőlével, botmixerrel turmixold őket simára, majd tedd vissza a pürét az ételbe. Az is jó megoldás, ha nem feded le a leveses fazekat, hanem egyszerűen elforralod a víz egy részét. Ezt a módszert a többi kiegészítésére is alkalmazhatod, hogy még sűrűbb legyen a leves.