RETRO RÁDIÓ

Hetekig friss marad a kenyér ezzel a trükkel

Létrehozva2025. 07. 28. 18:30

Mindenkinek van egy megszokott helye, ahol a pékárut tartja, de lehet, hogy nem ez a legideálisabb. A kenyér tárolása nemcsak a frissesség, de a penészedés megelőzése miatt is fontos.

Bosszantó, ha a nemrég vásárolt kenyér megpenészedik; sokszor ez akár egy-két nap alatt is bekövetkezhet, ha nem jó helyen van. A kenyér tárolása során nemcsak az a fontos, hogy mibe kerül, hanem az is, hogy hova: hiába van a legjobb légáteresztő textilzacskóban, vagy a tökéletes kenyértartóban, ha a konyhában nem jó helyre kerül, írja a Mindmegette. 

Erre figyelj a kenyér tárolása során.
Nem mindegy, hol és miben történik a kenyér tárolása. Fotó: ULADZIMIR ZGURSKI /  GettyImages

Minél távolabb a gépektől

A legtöbbször az az elsődleges szempont, hogy hol fér el a kenyér, de emellett még sok mindenre figyelni kell, amikor kijelölöd a fix helyét a konyhában. Emilie Raffa, pék és a The Clever Carrot gasztroblog szerzője szerint gyorsabban megromlik a kenyér, ha csak úgy letesszük a konyhapultra. Emellett, ha a sütő vagy a mosogatógép túl közel van hozzá, a gépek termelt hő és pára miatt gyorsabban kialakul a penész a kenyéren, főleg, ha műanyag zacskóban tartjuk. 

Gyümölcsök mellett sem ideális

A gyümölcskosár szépen mutat a konyhapulton, de jobb, ha távol van a kenyértartótól, ugyanis némelyik gyümölcs – például a banán és az alma – etilég gázt bocsát ki. Ez a gyümölcsök érését gyorsítja, és emellett a kenyér állagát is rontja, valamint hozzájárul a penész gyorsabb kialakulásához. 

Kenyér tárolása típusok szerint

Nem is gondolná az ember, hogy a különböző fajtájú kenyereket, pékárukat máshogy érdemes becsomagolni. A szakértő szerint a szendvicskenyeret például bátran tárolhatjuk nejlon zacskóban, mert így őrzi meg a puhaságát, de fontos, hogy ne zárjuk le légmentesen. A kovászos kenyerek hajlamosak a kiszáradásra, ezért ezeket papírzacskóban a legjobb tartani. A teljes kiőrlésű és a rozskenyerek számára pedig légmentesen záródó tárolók az ideálisak. A zsemlék, édes péksütemények papírzacskóban maradnak a legtovább frissek.

Nem szokás, de lehet hűteni

A kenyér tárolása kapcsán az utolsó hely, amire az ember gondolna, az a hűtő. A szakértő szerint bizonyos esetekben érdemes betenni őket, a csomagolt kenyerek, zsemlék így akár 7-14 napig is megőrzik a frissességüket. A hűtőben tárolt kenyeret érdemes felhasználás előtt betenni pár percre 150 fokra előmelegített sütőbe, vagy a mikróban 1-2 perc alatt átmelegíteni, így visszanyeri az állagát, a héja is ropogós lesz. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.