
Hetekig friss marad a kenyér ezzel a trükkel
Mindenkinek van egy megszokott helye, ahol a pékárut tartja, de lehet, hogy nem ez a legideálisabb. A kenyér tárolása nemcsak a frissesség, de a penészedés megelőzése miatt is fontos.
Bosszantó, ha a nemrég vásárolt kenyér megpenészedik; sokszor ez akár egy-két nap alatt is bekövetkezhet, ha nem jó helyen van. A kenyér tárolása során nemcsak az a fontos, hogy mibe kerül, hanem az is, hogy hova: hiába van a legjobb légáteresztő textilzacskóban, vagy a tökéletes kenyértartóban, ha a konyhában nem jó helyre kerül, írja a Mindmegette.

Minél távolabb a gépektől
A legtöbbször az az elsődleges szempont, hogy hol fér el a kenyér, de emellett még sok mindenre figyelni kell, amikor kijelölöd a fix helyét a konyhában. Emilie Raffa, pék és a The Clever Carrot gasztroblog szerzője szerint gyorsabban megromlik a kenyér, ha csak úgy letesszük a konyhapultra. Emellett, ha a sütő vagy a mosogatógép túl közel van hozzá, a gépek termelt hő és pára miatt gyorsabban kialakul a penész a kenyéren, főleg, ha műanyag zacskóban tartjuk.
Gyümölcsök mellett sem ideális
A gyümölcskosár szépen mutat a konyhapulton, de jobb, ha távol van a kenyértartótól, ugyanis némelyik gyümölcs – például a banán és az alma – etilég gázt bocsát ki. Ez a gyümölcsök érését gyorsítja, és emellett a kenyér állagát is rontja, valamint hozzájárul a penész gyorsabb kialakulásához.
Kenyér tárolása típusok szerint
Nem is gondolná az ember, hogy a különböző fajtájú kenyereket, pékárukat máshogy érdemes becsomagolni. A szakértő szerint a szendvicskenyeret például bátran tárolhatjuk nejlon zacskóban, mert így őrzi meg a puhaságát, de fontos, hogy ne zárjuk le légmentesen. A kovászos kenyerek hajlamosak a kiszáradásra, ezért ezeket papírzacskóban a legjobb tartani. A teljes kiőrlésű és a rozskenyerek számára pedig légmentesen záródó tárolók az ideálisak. A zsemlék, édes péksütemények papírzacskóban maradnak a legtovább frissek.
Nem szokás, de lehet hűteni
A kenyér tárolása kapcsán az utolsó hely, amire az ember gondolna, az a hűtő. A szakértő szerint bizonyos esetekben érdemes betenni őket, a csomagolt kenyerek, zsemlék így akár 7-14 napig is megőrzik a frissességüket. A hűtőben tárolt kenyeret érdemes felhasználás előtt betenni pár percre 150 fokra előmelegített sütőbe, vagy a mikróban 1-2 perc alatt átmelegíteni, így visszanyeri az állagát, a héja is ropogós lesz.






