RETRO RÁDIÓ

Durva, mi történik idén a görögdinnyével, vigyázz, mert csúnyán pórul járhatsz

Létrehozva2025. 07. 31. 17:27
Frissítve2025. 08. 17. 10:12

A kilónkénti ára kedvező most a szezonban, de ha megveszel egy 10-15 kilós darabot, nagyon nem mindegy, hogy ki kell-e dobni! Megeshet, hogy csak otthon derül ki, hogy az épnek tűnő görögdinnye ehetetlen, és mehet a kukába az egész.

A dinnye mindenki kedvence nyáron, és amikor már megjelenik a magyar termés a piacon, és olcsón hozzá lehet jutni, sokan heti többször is visznek haza. Azonban megeshet, hogy hiába tudod, hogyan kell jól dinnyét választani, és kerül a kezedbe egy látszólag friss, szép görögdinnye, csak otthon, amikor kettévágod, derül ki, hogy megromlott: kásás, nyálkás a belseje, és ilyenkor nem marad más, csak bosszankodni. Idén sokan számoltak be erről a jelenségről, aminek a nagy hőség lehet az oka.

Az árusnál kapható görögdinnye is meg tud romlani, mi pedig lehet, hogy gyanútlanul megvesszük.
Ha nem friss a görögdinnye, pár óra alatt megromolhat a napon. Fotó: Numstocker / shutterstock

Tönkremegy a hőségben

A görögdinnye általában akkor romlik meg, ha felvágva tárolod, ritka, hogy egészben megposhad. A mostani nagy hőségben azonban sajnos előfordulhat, hiszen ha sokat áll a napon az árusnál, és a dinnye nem friss amikor a standra kerül, akkor pár óra is elég, hogy nyálkás legyen a belseje.

Ezekre a jelekre figyelj

A romlott dinnye jelei van, hogy egyértelműek, például nyálkás, sötét foltok vannak a héjon, vagy furcsa, erjedt szaga van a gyümölcsnek. De van, hogy semmi nem látszik és rossz illata sincs, ilyenkor apró jelekből következtethetsz arra, hogy nem szabad hazavinni a gyümölcsöt. Az egyik ilyen, ha furcsa, halvány elszíneződéseket látsz a héjon. Ha fénytelen a héj, az sem jelent jót, illetve ha a csíkos fajtán a csíkok nagyon egymásba folynak. Tapintsd is meg a dinnyét: a lágy héj azt mutatja, hogy belül már megindult a rothadás.

Mikor nem ehető a görögdinnye?

Van, hogy még a görögdinnye nem romlott, csak már nem friss, ilyenkor kevésbé lédús, kásásabb is, de még ehető. Azonban ha avas illata van a húsának, vagy nyálkás az állaga, netán savanykás az illata és az íze, akkor ki kell dobni, hiszen, ha megeszed, meg is betegedhetsz tőle.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.