
Durva, mi történik idén a görögdinnyével, vigyázz, mert csúnyán pórul járhatsz
A kilónkénti ára kedvező most a szezonban, de ha megveszel egy 10-15 kilós darabot, nagyon nem mindegy, hogy ki kell-e dobni! Megeshet, hogy csak otthon derül ki, hogy az épnek tűnő görögdinnye ehetetlen, és mehet a kukába az egész.
A dinnye mindenki kedvence nyáron, és amikor már megjelenik a magyar termés a piacon, és olcsón hozzá lehet jutni, sokan heti többször is visznek haza. Azonban megeshet, hogy hiába tudod, hogyan kell jól dinnyét választani, és kerül a kezedbe egy látszólag friss, szép görögdinnye, csak otthon, amikor kettévágod, derül ki, hogy megromlott: kásás, nyálkás a belseje, és ilyenkor nem marad más, csak bosszankodni. Idén sokan számoltak be erről a jelenségről, aminek a nagy hőség lehet az oka.

Tönkremegy a hőségben
A görögdinnye általában akkor romlik meg, ha felvágva tárolod, ritka, hogy egészben megposhad. A mostani nagy hőségben azonban sajnos előfordulhat, hiszen ha sokat áll a napon az árusnál, és a dinnye nem friss amikor a standra kerül, akkor pár óra is elég, hogy nyálkás legyen a belseje.
Ezekre a jelekre figyelj
A romlott dinnye jelei van, hogy egyértelműek, például nyálkás, sötét foltok vannak a héjon, vagy furcsa, erjedt szaga van a gyümölcsnek. De van, hogy semmi nem látszik és rossz illata sincs, ilyenkor apró jelekből következtethetsz arra, hogy nem szabad hazavinni a gyümölcsöt. Az egyik ilyen, ha furcsa, halvány elszíneződéseket látsz a héjon. Ha fénytelen a héj, az sem jelent jót, illetve ha a csíkos fajtán a csíkok nagyon egymásba folynak. Tapintsd is meg a dinnyét: a lágy héj azt mutatja, hogy belül már megindult a rothadás.
Mikor nem ehető a görögdinnye?
Van, hogy még a görögdinnye nem romlott, csak már nem friss, ilyenkor kevésbé lédús, kásásabb is, de még ehető. Azonban ha avas illata van a húsának, vagy nyálkás az állaga, netán savanykás az illata és az íze, akkor ki kell dobni, hiszen, ha megeszed, meg is betegedhetsz tőle.






