Krausz Gábor
Már lehet kapni ebből a finom nyári gyümölcsből, de hatalmas csalódás, ha hazaviszed, és tökíze van. Az érett dinnye kiválasztása nem nehéz, csak nem árt tudni, milyen jeleket kell keresni.
Sokan még mindig kopogtatják vásárláskor a dinnyét, pedig a hang semmit nem mond az állapotáról. Az érett dinnye egészen máshogy található meg az árusnál, inkább a szemedre, orrodra hagyatkozz, hiszen az illat és a külső mutatja meg, hogy melyik a tökéletes darab. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, hogy édes dinnye kerüljön a kosaradba!
A görögdinnyék alján van egy hatalmas, sárgás folt, ez az a rész, ahol a földdel érintkezett a gyümölcs. Az érett dinnye foltja egészen sötét, érdemes ilyen darabot választani. A világosabb folt azt mutatja, hogy túl korán szedték le a dinnyét, vagyis nem érett be teljesen.
Nézd meg a gyümölcs szárát is, ha csavarodik, akkor ne vedd meg, mert ez azt mutatja, hogy túl korán szedték le, és ha még éretlen, akkor csak csavarásra engedi el a dinnyét a szár. Ha viszont száraz a szár, akkor finom, mézédes a gyümölcs.
A dinnye vásárlás során érdemes megszimatolni a kiszemelt darabot; ha erős, édes dinnye illata van, akkor finom, érett a gyümölcs. Arra azonban figyelj, hogy ha az illat túlságosan erős, akkor túlérett is lehet a gyümölcs.
A csíkos színű dinnyéknél figyeld, hogy látsz-e a világosabb csíkoknál halvány vajszínt; ha igen, akkor nyert ügyed van, finom lesz a gyümölcs. A sima héjú dinnyéknél a színt figyeld, ha érett, akkor sötétzöld, a felülete matt. A fényes héjúak kerülendők.