RETRO RÁDIÓ

Így készül a sváb kovászos uborka: roppanós, hűsítő ízbomba

Létrehozva2025. 06. 29. 11:00

Imádni fogod ezt az egyszerű receptet! A sváb kovászos uborka kenyér nélkül is tökéletes lesz, az íze páratlan, és csak pár hozzávalóra lesz szükséged az elkészítéséhez.

Nyáron igazi sztár a kovászos uborka, ami nemcsak hűsít, de táplál is, hiszen tele van jótékony baktériumokkal és vitaminokkal. Jó hír, hogy gluténérzékenyek is elkészíthetik, hiszen a sváb kovászos uborka kenyér nélkül érik be, az ízén mindez azonban semmit nem változtat. A hagyományos recepttől ezen kívül nem kell eltérni, jöhet a kapor, ízlés szerint a fokhagyma és a csombor, más néven borsikafű is, az ízek tökéletesek lesznek, a kovászos uborka kenyér nélkül is a savanyúságok királya lehet. Mutatjuk a receptet!

Kenyér nélkül készül a sváb kovászos uborka.
Isteni finom a sváb kovászos uborka / Fotó: Tatyana / Getty Images (Illusztráció)

Sváb kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg fürtös uborka
  • 2 csokor kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál csombor
  • 3-4 szem krumpli


Elkészítés:

  • A sváb kovászos uborka elkészítéséhez alaposan mosd meg egy tiszta, dörzsis szivaccsal a uborkákat, vágd le a végeiket, majd a két oldaluktól kezdve vágd be őket hosszában úgy, hogy egyben maradjanak, így jobban átjárja majd őket a lé.
  • Tedd az egyik csokor kaprot az üveg aljába, rakd rá a fokhagymát és egy szál csombort. Jöhet a krumpli: fontos, hogy ne újburgonyát, hanem tavalyit használj. Mosd meg, a felét karikázd az üveg aljába, majd rétegezd rá az uborkákat állítva. 
  • Készítsd el a felöntőlevet: literenként tegyél a vízbe egy evőkanál sót, majd forrald fel, és még melegen öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. A tetejükre tedd a krumpli másik felét felkarikázva, a másik csomag kaprot, majd takard le az üveg száját alufóliával. 
  • Tedd meleg helyre, az üveget állítsd egy tálba, hogy ami kifut lé, az abba menjen. Időnként sós vízzel pótold a levet, ha szükséges, majd 3 nap múlva már fogyasztható is a kovászos uborka. 
  • Szűrd le a levet, tedd egy edénybe az uborkákat, öntsd fel őket a lével, és tedd a hűtőbe, hogy sokáig elálljon!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.