
Így készül a sváb kovászos uborka: roppanós, hűsítő ízbomba
Imádni fogod ezt az egyszerű receptet! A sváb kovászos uborka kenyér nélkül is tökéletes lesz, az íze páratlan, és csak pár hozzávalóra lesz szükséged az elkészítéséhez.
Nyáron igazi sztár a kovászos uborka, ami nemcsak hűsít, de táplál is, hiszen tele van jótékony baktériumokkal és vitaminokkal. Jó hír, hogy gluténérzékenyek is elkészíthetik, hiszen a sváb kovászos uborka kenyér nélkül érik be, az ízén mindez azonban semmit nem változtat. A hagyományos recepttől ezen kívül nem kell eltérni, jöhet a kapor, ízlés szerint a fokhagyma és a csombor, más néven borsikafű is, az ízek tökéletesek lesznek, a kovászos uborka kenyér nélkül is a savanyúságok királya lehet. Mutatjuk a receptet!

Sváb kovászos uborka
Hozzávalók:
- 2,5 kg fürtös uborka
- 2 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 1 szál csombor
- só
- 3-4 szem krumpli
Elkészítés:
- A sváb kovászos uborka elkészítéséhez alaposan mosd meg egy tiszta, dörzsis szivaccsal a uborkákat, vágd le a végeiket, majd a két oldaluktól kezdve vágd be őket hosszában úgy, hogy egyben maradjanak, így jobban átjárja majd őket a lé.
- Tedd az egyik csokor kaprot az üveg aljába, rakd rá a fokhagymát és egy szál csombort. Jöhet a krumpli: fontos, hogy ne újburgonyát, hanem tavalyit használj. Mosd meg, a felét karikázd az üveg aljába, majd rétegezd rá az uborkákat állítva.
- Készítsd el a felöntőlevet: literenként tegyél a vízbe egy evőkanál sót, majd forrald fel, és még melegen öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. A tetejükre tedd a krumpli másik felét felkarikázva, a másik csomag kaprot, majd takard le az üveg száját alufóliával.
- Tedd meleg helyre, az üveget állítsd egy tálba, hogy ami kifut lé, az abba menjen. Időnként sós vízzel pótold a levet, ha szükséges, majd 3 nap múlva már fogyasztható is a kovászos uborka.
- Szűrd le a levet, tedd egy edénybe az uborkákat, öntsd fel őket a lével, és tedd a hűtőbe, hogy sokáig elálljon!






