RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a hagyma héját, eszméletlen, mire jó

Létrehozva2025. 06. 02. 17:30

Főzéskor általában a kukába kerül, pedig akár újra is hasznosíthatod; méghozzá az ételekben! Mutatjuk, mi mindenre jó a hagymahéj a konyhában.

Hagymapucoláskor nem sokat gondolunk a héjra, általában megy a kukába, jobb esetben a komposztra, pedig érdemes félretenni. Azt sokan tudják, hogy a hagymahéj a kertben jó szolgálatot tehet, de gondoltad volna, hogy fűszerkeveréket is készíthetsz belőle? Olasz videósok olyan ötleteket osztottak meg Instagramon, melyeket érdemes kipróbálni, hiszen az olaszoknál jobban talán senki nem tudja, hogyan kell tökéletesen fűszerezni.

Fűszernek is jó a hagymahéj.
Nem hulladék a hagymahéj, érdemes gyűjteni! Fotó: Satsuei_athian /  Shutterstock

Első lépés: a hagymahéj előkészítése

Gyűjts össze minél több hagymahéjat egy tálba: vörös-, lila-, sőt, fokhagyma héja is mehet bele. Ha már jó sok összegyűlt, öntsd fel meleg vízzel, és hagyd állni pár percet. Nyomkodd ki a héjakat a kezeddel, így biztos lehetsz benne, hogy teljesen megtisztítottad a szennyeződésektől, majd szűrd le; a levet tedd félre. A megmosott héjakat tedd két konyharuha közé, és nyomkodva itasd le róluk a nedvességet. Ezután tedd a héjakat egy tepsibe; szórd szét őket amennyire csak tudod, hogy a lehető legkevésbé érjenek egymáshoz. Szárítsd őket 150 Celsius fokos sütőben 10 percig, majd kapcsold ki a sütőt, és hagyd csukott ajtóval kihűlni; a hagymahéjak tökéletesen ki fognak száradni, és kétféle házi fűszerkeverék is készülhet belőlük.

Hagymás fűszerbors

Egy késes aprítógépbe tegyél pár marék hagymahéjat, pár szem fekete borsot, sót, és daráld le finomra. Töltsd a port zárható fűszertartóba; tésztás ételekre, salátákra tökéletes fűszer lesz, de érdemes más ételekben is kipróbálni, valószínűleg egy pörköltöt sem rontana el.

Rozmaringos aromakockák

Fogj két rozmaringágat, töltsd meg a késes aprítót szárított hagymahéjjal, tedd mellé a rozmaringot, és őröld porrá az egészet. Egy jégkockatartó minden kockájába tegyél belőle egy teáskanállal, és öntsd fel extra szűz olívaolajjal. Keverd össze, majd mehet a fagyasztóba. Az aromakockák pároláshoz, serpenyőben sütéshez kiválóak lesznek hagyományos zsiradék helyett.

A léből készíts természetes műtrágyát

A hagymahéj levét alaposan szűrd le, hagyd teljesen kihűlni, ezután többféleképpen felhasználhatod:  a levelekre fújva távol tartja a káros rovarokat, ha pedig meglocsold vele a növényeket, rengeteg tápanyagot juttathatsz a talajba. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.