RETRO RÁDIÓ

Újabb szenzáció: cukorként veszik a balatoni tücsökfagyit

Létrehozva2025. 05. 19. 17:15

A tavalyi sült hekk fagylalt után, most következik a Ciripella. A tücsökfagyi sós-karamellás-csokis-mogyorós alapú édesség, amelyre egész tücsköt szórnak. Ez a különlegesség meglepően nagy népszerűségnek örvend a balatoniak körében.

A Balaton partján gyakran szeretünk fagyizni. A citrom, csokoládé, eper, vanília mindenkinél alap, de olykor akadnak meglepetések az ízvilágokban. Íme a Ciripella, vagyis a tücsökfagyi, ami a Vitorlás Fagyizó egyik legkülönlegesebb kínálata. Az új íz egy karamellás, csokis-mogyorós alapú édesség, amelyet ropogós tücsökszórással díszítenek. Az idei Balaton Fagylaltja versenyen is megmérettetett, ahol kiérdemelte a zsűri figyelmét. 

tücsökfagyi
Így néz ki a Ciripella, vagyis a tücsökfagyi. Te megkóstolád? Fotó: Pálfi Attila cukrász fotója

Íme a Ciripella, vagyis a tücsökfagyi. Milyen íze lehet?

Az Európai Unió szabályozása szerint összesen négy rovarfajta fogyasztása engedélyezett. A távolkeleti, sőt, a mexikói konyhán is mindennapos a tücsök fogyasztása, nálunk viszont elsőre furcsának tűnhet ez az íz. 

A Ciripella lényegében karamellás, csokis-mogyorós Gianduja fagylalt, amelyre rászórják a sós karamellás tücsköt, ízlés szerint. Elsőre úgy gondolnánk, ez elriaszthatja a vendégeket. Mégis úgy tűnik, sokan kíváncsiak a Ciripella ízre és emiatt rendesen fogy is belőle. Még az is előfordult, hogy külön megkóstolták a tücsköt a vendégek.

A vártnál sokkal nagyobb a kereslet, én azt hittem, jobban fognak félni tőle a vendégek. A jól fogyó fagylaltok között van. Először meglepődnek, hogy lehet egyáltalán megenni, mivel sokkal bátrabbak, jóval több fogyott a vártnál. Nagyon kíváncsiak és merészek a vendégek. Két tábor van, az egyik szerint semmi különösebb íze nincs a tücsöknek, a másik szerint olyan, mint a szotyi, vagyis a napraforgóolaj

- nyilatkozta lapunknak Pálfi Attila, a Vitorlás Fagyizó cukrásza 

Nem ez az első alkalom, hogy a cukrászda egzotikus ízeket vonultat fel. Korábban például a sült hekk ízű fagylalttal vívta ki a szakma elismerését. A fagylaltoknál vannak "bejáratott" ízek, mint a sajttortás vagy a kókuszos fagyi, de ezeket is már 30 éve láthatjuk a fagyizókban. Pálfi Attila szerint az újításokban olyan ízek is előkerülhetnek, amik egyébként szakmailag is megállják a helyüket.

A rukkola, spenót, vagy a sóska, ugyanolyan növények, mint a menta, ugyanúgy kinő a földből. Szakmailag ránézek és ugyanazt látom. Előfordul a hétköznapjainkban, hogy rukkolát eszünk, de fagylaltban nem szoktuk fogyasztani, a mentát pedig igen

- fogalmazott a cukrász. Pálfi Attila a hagyományos ízek mellett minden évben megpróbálkozik valami különlegességgel. 

Az én meglátásom szerint már nincs új gyümölcs, nem jön a világból hozzánk, nekem pedig a legtöbb hazai fagylalt nem üti meg az ingerküszöbömet. Ha egy versenyre benevezek, akkor azt is figyelem, hogy szakmailag rendben legyen a fagylalt, illetve, hogy valami újítás is legyen benne

- magyarázta Pálfi Attila.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.