Krausz Gábor
A tavalyi sült hekk fagylalt után, most következik a Ciripella. A tücsökfagyi sós-karamellás-csokis-mogyorós alapú édesség, amelyre egész tücsköt szórnak. Ez a különlegesség meglepően nagy népszerűségnek örvend a balatoniak körében.
A Balaton partján gyakran szeretünk fagyizni. A citrom, csokoládé, eper, vanília mindenkinél alap, de olykor akadnak meglepetések az ízvilágokban. Íme a Ciripella, vagyis a tücsökfagyi, ami a Vitorlás Fagyizó egyik legkülönlegesebb kínálata. Az új íz egy karamellás, csokis-mogyorós alapú édesség, amelyet ropogós tücsökszórással díszítenek. Az idei Balaton Fagylaltja versenyen is megmérettetett, ahol kiérdemelte a zsűri figyelmét.
Az Európai Unió szabályozása szerint összesen négy rovarfajta fogyasztása engedélyezett. A távolkeleti, sőt, a mexikói konyhán is mindennapos a tücsök fogyasztása, nálunk viszont elsőre furcsának tűnhet ez az íz.
A Ciripella lényegében karamellás, csokis-mogyorós Gianduja fagylalt, amelyre rászórják a sós karamellás tücsköt, ízlés szerint. Elsőre úgy gondolnánk, ez elriaszthatja a vendégeket. Mégis úgy tűnik, sokan kíváncsiak a Ciripella ízre és emiatt rendesen fogy is belőle. Még az is előfordult, hogy külön megkóstolták a tücsköt a vendégek.
A vártnál sokkal nagyobb a kereslet, én azt hittem, jobban fognak félni tőle a vendégek. A jól fogyó fagylaltok között van. Először meglepődnek, hogy lehet egyáltalán megenni, mivel sokkal bátrabbak, jóval több fogyott a vártnál. Nagyon kíváncsiak és merészek a vendégek. Két tábor van, az egyik szerint semmi különösebb íze nincs a tücsöknek, a másik szerint olyan, mint a szotyi, vagyis a napraforgóolaj
- nyilatkozta lapunknak Pálfi Attila, a Vitorlás Fagyizó cukrásza
Nem ez az első alkalom, hogy a cukrászda egzotikus ízeket vonultat fel. Korábban például a sült hekk ízű fagylalttal vívta ki a szakma elismerését. A fagylaltoknál vannak "bejáratott" ízek, mint a sajttortás vagy a kókuszos fagyi, de ezeket is már 30 éve láthatjuk a fagyizókban. Pálfi Attila szerint az újításokban olyan ízek is előkerülhetnek, amik egyébként szakmailag is megállják a helyüket.
A rukkola, spenót, vagy a sóska, ugyanolyan növények, mint a menta, ugyanúgy kinő a földből. Szakmailag ránézek és ugyanazt látom. Előfordul a hétköznapjainkban, hogy rukkolát eszünk, de fagylaltban nem szoktuk fogyasztani, a mentát pedig igen
- fogalmazott a cukrász. Pálfi Attila a hagyományos ízek mellett minden évben megpróbálkozik valami különlegességgel.
Az én meglátásom szerint már nincs új gyümölcs, nem jön a világból hozzánk, nekem pedig a legtöbb hazai fagylalt nem üti meg az ingerküszöbömet. Ha egy versenyre benevezek, akkor azt is figyelem, hogy szakmailag rendben legyen a fagylalt, illetve, hogy valami újítás is legyen benne
- magyarázta Pálfi Attila.