
Orgonaszörp recept: Így készíts mennyei italt ehető virágból
A tavaszi kertek éke, az orgona nemcsak lenyűgöző szépsége és finom illata miatt közkedvelt, hanem azért is, mert ehető virága különleges alapanyaga lehet lekvároknak és más finomságoknak. Illatos szirmaiból pedig ízletes orgonaszörp is készíthető.
Ha még nem próbáltad, mindenképp érdemes megkóstolni az orgonaszörpöt. Mutatunk egy receptet, amelyet gyerekjáték elkészíteni!

Hogyan válasszunk orgonát szörphöz?
Hasonlóan, mint az egyéb ehető virágoknál és fűszernövényeknél, az evésre szánt orgonát is tiszta környezetből kell szedni, például a saját kertünkből vagy megbízható gyümölcsösökből. Az autópályák melletti növényeket tegyük egy vázába, ne főzzünk belőlük semmit - írja a Fanny magazin.
Ízpróba: melyik orgona a legfinomabb?
A szörp elkészítéséhez érdemes fehér virágokat használnunk, amik nem annyira keserűek, mint a lilák. Leszedés előtt akár le is csippenthetünk belőle egy-két szirmot, hogy megkóstoljuk, így biztosan érezzük majd, hogy a kiszemelt növény megfelel-e az ízlésünknek.
Előkészítés: mit használjunk fel, és mit ne?
A következő lépés az ital előkészítése, ami bár lehet, hogy elsőre macerásnak tűnik, de megéri a fáradozást. Arra kell figyelni, hogy csak a lecsípett szirmokat használhatjuk fel a főzéshez, mert a tapasztalt felhasználók szerint kesernyés ízű lesz, ha túl sok benne a zöld szár és a virágkocsány.
Orgonaszörp hozzávalók – amire biztosan szükséged lesz
A szörphöz szükségünk lesz 2 bögre orgonavirág-sziromra zöld részek nélkül, 1 evőkanál vaníliakivonatra, 2 bögre kristálycukorra, 1 citrom levére, 10 gramm pektinre vagy dzsemfixre, 3 bögre vízre.
Hogyan készül az orgonaszörp? – A főzés folyamata
Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a gondosan leszedegetett virágszirmokat a zöld részek nélkül. Az orgona színanyaga azonnal oldódni kezd. Egy fakanállal keverjük meg. Ekkor adhatunk hozzá kristálycukrot vagy más cukorhelyettesítőt ízlésünk szerint.
Cukor vagy méz? Így befolyásolhatod az orgonaszörp színét és ízét
Fontos tudni, hogy minél több a cukor a szörpben, annál inkább eltolódik az ital színe, vagyis veszít élénkségéből. Finomított kristálycukor helyett használhatunk mézet, nádcukrot, juharszirupot is. Ha a keverékkel megvagyunk, forraljuk az egészet néhány percig, majd vegyük le a tűzről az edényt, és facsarjuk bele egy citrom levét.
Extra ízesítés: ezekkel a fűszerekkel kísérletezz
Különféle fűszerekkel is bátran kísérletezhetünk az elkészítéskor: egy csepp vanília, rózsavíz, citromfű vagy kardamom új szintre emeli az ízélményt. De ne essünk túlzásba! Vigyázzunk arra, hogy a többi hozzávaló ne nyomja el az orgona jellegzetes ízét.
Tisztítás, szűrés és palackozás – ezekre figyelj!
Ha a forralással megvagyunk, szűrjük le a főzetet, majd hagyjuk kihűlni. Ezután egy tiszta üvegbe töltsük át – ehhez csatos palackokat is használhatunk. A folyamat végén celofánnal zárjuk le szorosan. Nedvesítsük be, hogy tökéletesen a szájára tapadjon. Legalább 24 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
Tárolási tippek: hogyan marad friss az orgonaszörp?
Az orgonaszörpöt sötét, hűvös helyen tároljuk. Minél több fényt kap és minél melegebb helyen tartjuk, annál hamarabb veszíti el csodás színét. Ha van hely a hűtőben, érdemes oda berakni. Ha vigyázunk rá, egész nyáron lesz frissítő italunk.







