Létrehozva: 2025.04.04.

Ettől a trükktől lesz tökéletes az almás pite

Ezt az isteni sütit többféleképpen el lehet készíteni. Az almás pite nagyon közkedvelt, omlós tésztája, ízletes tölteléke különböző receptek alapján készíthető. Mutatunk egy trükköt, amitől tökéletes és ínycsiklandó lesz ez a sütemény! A Mindmegette maestrója megmutatja!

A Mindmegette maestrója, Farkasinszki Ildikó süticoach nagy kedvencünk elkészítését mutatja be a cikkben szereplő videóban. Ezúttal az almás pite receptjével lep meg bennünket! Rácsos tetejű, omlós, aranybarnára sült, tökéletes amerikai pitét sütött, ennek a trükkjét árulja el. 

almás pite
Almás pite recept/ Fotó: Gyarmati Laszlo / Mindmegette.hu/Gyarmati László

Almás pite trükk

Az amerikai változat tésztája nagyon omlós, és kicsit más, mint az általunk megszokott magyar változaté. A töltelékhez nem kell lereszelni az almát, de az almapucolást nem úszod meg. Ez az édesség legfőképp a töltelékében tér el a hagyományos pitéktől. A pite tetején lévő tésztára nemcsak a felvert tojás kerül: a maestro a kihabosított tojásba kevés tejet is önt, ezzel keni meg a pite tetejét. A végeredmény ízletes, omlós, finom édes pitetészta. Természetesen a kész süti mellé mehet még egy kis vaníliafagyi is. Kövesd a receptet!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 32,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk cukor
  • 23 dkg vaj
  • 6-8 evőkanál víz ( nagyon hideg )

Töltelékhez:

  • 6-8 db alma
  • 1,5 tk fahéj
  • 4 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg víz

A lekenéshez

  • 1 db tojás
  • 2 ek tej

Így készítsd el:

  1. Az amerikai pite tésztájához keverd össze egy tálban a lisztet, a sót, a cukrot.
  2. A hideg vajat vágd fel kis kockákra és a két tenyered között dolgozd össze a liszttel egy homokszerű keverékké.
  3.  Add hozzá a jeges vizet és egy spatulával addig keverd, míg a tészta összeáll. Kanalanként add hozzá a vizet, és figyelj arra, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos a tészta. Ha még morzsolódik, akkor viszont mehet bele még egy kanál víz. 
  4. Amint összeállt a tészta, oszd két részre, formáld golyóvá, kissé lelapítva csomagold be folpackba, majd tedd be a hűtőbe egy órára.
  5. Egy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd fel a vajat. Add hozzá a két evőkanál lisztet és még egy percig kevergetve süsd. Öntsd fel vízzel, add hozzá a fahéjat és a cukrot. Folyamatos keverés mellett párold 3 percig, míg kissé besűrűsödik.
  6. Az almákat hámozd meg és vágd fel vékony szeletekre, majd keverd bele a vajas, cukros keveréket.
  7. A sütőt melegítsd elő 210 fokra, és vajazz ki és lisztezz ki egy 26 cm-es piteformát.
  8. Vedd k a tésztát a hűtőből és hagyd kicsit felmelegedni.
  9. Az egyik tésztalapot enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki, emeled át a piteformába. Az alját szurkáld meg villával, vagy hegyes késsel. A kilógó tésztarészleteket vágd le és töltsd bele az almát. 
  10. A másik tésztalapot is nyújtsd ki, és egy görgős vágóeszközzel vágj 1,5 cm-es csíkokat vágj belőle. Helyezd a tésztacsíkokat összefonva az almás töltelék tetejére. 
  11. A felvert tojást keverd össze a tejjel, és kend be vele a tésztacsíkokat és a pite széleit. 
  12. A pitét tedd a forró sütőbe, 210 fokon 15 percig süsd, majd csökkents a hőfokot 190 fokra és további 45 perc alatt süsd szép aranybarnára az almás pitét.  
  13. Rácsra téve hagyd kihűlni, és vágd fel szeletekre. Tálald tejszínhabbal vagy vaníliafagyival a tetején.

Jó étvágyat!

@mindmegette.hu Az amerikai almás pite finom sütemény, édes desszert, aminek nem lehet ellenállni. Nem csak ősszel érdemes elkészíteni. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója videón mutatja a sütemény receptjét. #amerikaipite #almáspite #pite #piterecept #sütisuli #sütemény ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Forrás: mindmegette.hu

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek