Ezt az isteni sütit többféleképpen el lehet készíteni. Az almás pite nagyon közkedvelt, omlós tésztája, ízletes tölteléke különböző receptek alapján készíthető. Mutatunk egy trükköt, amitől tökéletes és ínycsiklandó lesz ez a sütemény! A Mindmegette maestrója megmutatja!
A Mindmegette maestrója, Farkasinszki Ildikó süticoach nagy kedvencünk elkészítését mutatja be a cikkben szereplő videóban. Ezúttal az almás pite receptjével lep meg bennünket! Rácsos tetejű, omlós, aranybarnára sült, tökéletes amerikai pitét sütött, ennek a trükkjét árulja el.
Almás pite recept/ Fotó: Gyarmati Laszlo / Mindmegette.hu/Gyarmati László
Almás pite trükk
Az amerikai változat tésztája nagyon omlós, és kicsit más, mint az általunk megszokott magyar változaté. A töltelékhez nem kell lereszelni az almát, de az almapucolást nem úszod meg. Ez az édesség legfőképp a töltelékében tér el a hagyományos pitéktől. A pite tetején lévő tésztára nemcsak a felvert tojás kerül: a maestro a kihabosított tojásba kevés tejet is önt, ezzel keni meg a pite tetejét. A végeredmény ízletes, omlós, finom édes pitetészta. Természetesen a kész süti mellé mehet még egy kis vaníliafagyi is. Kövesd a receptet!
Hozzávalók:
Tésztához:
32,5 dkg liszt
1 csipet só
1 tk cukor
23 dkg vaj
6-8 evőkanál víz ( nagyon hideg )
Töltelékhez:
6-8 db alma
1,5 tk fahéj
4 ek vaj
2 ek liszt
5 dkg cukor
6 dkg víz
A lekenéshez
1 db tojás
2 ek tej
Így készítsd el:
Az amerikai pite tésztájához keverd össze egy tálban a lisztet, a sót, a cukrot.
A hideg vajat vágd fel kis kockákra és a két tenyered között dolgozd össze a liszttel egy homokszerű keverékké.
Add hozzá a jeges vizet és egy spatulával addig keverd, míg a tészta összeáll. Kanalanként add hozzá a vizet, és figyelj arra, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos a tészta. Ha még morzsolódik, akkor viszont mehet bele még egy kanál víz.
Amint összeállt a tészta, oszd két részre, formáld golyóvá, kissé lelapítva csomagold be folpackba, majd tedd be a hűtőbe egy órára.
Egy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd fel a vajat. Add hozzá a két evőkanál lisztet és még egy percig kevergetve süsd. Öntsd fel vízzel, add hozzá a fahéjat és a cukrot. Folyamatos keverés mellett párold 3 percig, míg kissé besűrűsödik.
Az almákat hámozd meg és vágd fel vékony szeletekre, majd keverd bele a vajas, cukros keveréket.
A sütőt melegítsd elő 210 fokra, és vajazz ki és lisztezz ki egy 26 cm-es piteformát.
Vedd k a tésztát a hűtőből és hagyd kicsit felmelegedni.
Az egyik tésztalapot enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki, emeled át a piteformába. Az alját szurkáld meg villával, vagy hegyes késsel. A kilógó tésztarészleteket vágd le és töltsd bele az almát.
A másik tésztalapot is nyújtsd ki, és egy görgős vágóeszközzel vágj 1,5 cm-es csíkokat vágj belőle. Helyezd a tésztacsíkokat összefonva az almás töltelék tetejére.
A felvert tojást keverd össze a tejjel, és kend be vele a tésztacsíkokat és a pite széleit.
A pitét tedd a forró sütőbe, 210 fokon 15 percig süsd, majd csökkents a hőfokot 190 fokra és további 45 perc alatt süsd szép aranybarnára az almás pitét.
Rácsra téve hagyd kihűlni, és vágd fel szeletekre. Tálald tejszínhabbal vagy vaníliafagyival a tetején.