Szoboszlai Dominik
Tél végén még a leggondosabban tárolt krumpli minősége is romolhat. Ilyenkor jön a kérdés, vajon a kicsírázott krumpli még ehető-e, főleg, ha sok ilyen van a kamrában.
Ha ősszel nagyobb mennyiségű krumplit vettél, könnyen lehet, hogy mostanra már nincsenek tökéletes állapotban. A kicsírázott krumpli nemcsak csúnya és nehéz vele dolgozni a konyhában, de sokan attól is tartanak, hogy mérgező lehet. Van, aki a csírás burgonyaszemeket egyből a kukába hajítja, pedig némi elővigyázatossággal még ezeket is meg lehet enni; de nem mindegyiket!
Ha meleg, párás helyen tárolod a krumplit, hajtásnak fog indulni, vagyis megjelennek rajta a csírakezdemények, majd egyre hosszabb csírákat növeszt, és idővel ráncosodni is kezd. Sokan úgy gondolják, hogy amint a csírák megjelennek, mérgező anyagokkal telítődik a burgonya, ezért nem szabad megenni. A krumpliban szolanin és chakonin található; ezek a glikoalkaloidok kis mennyiségben nem károsak, de nagyobb dózisban már mérgezőek lehetnek. Csírázáskor ezek az anyagok felszaporodnak, hatásukra kesernyés lehet a krumpli, és zöldes színt is vehet fel. Szakértők szerint aki biztosra akar menni, az inkább dobja ki a zöldülésnek indult, csírás burgonyát. Való igaz, hogy ha már nagyon ráncos, összetöppedt a krumpli, azt nem szabad a főzéshez felhasználni, de ha csak egy-két csírakezdemény van rajta, és egyébként kemény, akkor még megmenthető.
Az a kicsírázott krumpli, amelynek még csak kis része érintett, és nem zöld, nem ráncos, hanem ép, kemény, még felhasználható a főzéshez, egyszerűen csak maradéktalanul ki kell vágni belőle a rossz részeket. Azonban ha nem vagy biztos benne, hogy fogyasztható-e a burgonya, akkor inkább ne használd fel, ugyanis a glikoalkaloidok hányingert, hasmenést, hasfájást okozhatnak, súlyosabb esetben szapora pulzus, fejfájás és zavartság is megjelenhet.
Megspórolhatod a vetőburgonya árát, ha a kicsírázott krumpli kidobás helyett a kertben végzi. Időnként nézd át a tárolt burgonyákat, a csírásakat szedd ki, és tedd sötét, hűvös helyre őket; ezáltal lelassulnak a folyamatok a krumpliban, nem folytatódik a csírázás. Március végén tedd őket homokba úgy, hogy ellepje őket, nedvesítsd be az egészet; 4-5 nap múlva újra beindul a csírázás, és el is ültetheted őket a kertben.