5 perces falatkák, amik garantáltan feldobják a szilveszteri asztalt
Ha bulit szervezel, vagy csak egy csendes összejövetelt, mindenképpen jó, ha van mire rájárni, míg várjátok az éjfélt. Ezek a szilveszteri falatkák finomak, gyorsan elkészülnek, és mutatósak is.
Az év utolsó napján jó, ha vannak az asztalon olyan vendégváró falatok, melyek passzolnak az italokhoz, eltelítenek, és finomak. A szilveszteri falatkák gyorsan fogynak, ezért érdemes olyasmit készíteni, ami hamar megvan, és szükség esetén hamar lehet az este során pótolni, hiszen sokszor már délutántól szállingózni kezdenek a vendégek. Ha édeset és sósat is szeretnél az asztalra, ez a két gyors recept a segítségedre lehet, hiszen ezek a partifalatok nem igényelnek hosszas pepecselést a konyhában, és nemcsak finomak, de jól is néznek ki az asztalon.
Spenótos-kolbászos szilveszteri falatkák
Hozzávalók
30 dkg fagyasztott spenótlevél
15 dkg szárazkolbász
10 dkg natúr krémsajt
27 dkg konyhakész leveles tészta
1 ek vaj
1 gerezd fokhagyma
só
2 ek szezámmag
Elkészítés:
Olvaszd meg egy serpenyőben a vajat, futtasd meg benne az összezúzott, megtisztított fokhagymát, majd olvaszd ki és pirítsd meg rajta a spenótot egy csipet sóval. Csepegtesd le az egészet egy szűrőben, így nem fogja eláztatni a tésztát.
Szabadítsd meg a kolbászt a héjától, majd vágd apróra, és forró serpenyőben süsd ropogósra a darabkákat, hogy morzsa jellegű legyen az egész. Szedd a kolbászmorzsákat egy papírtörlőre, majd keverd össze a spenóttal és a krémsajttal.
Tekerd és nyújtsd ki a leveles tésztát, kend meg a krémmel, majd tekerd fel szorosan. Vágd 3-4 cm vastag szeletekre, és az így kapott csigákat tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Szórd meg szezámmaggal őket, majd süsd meg 15 perc alatt 175 fokra előmelegített sütőben. Akkor jó, ha már aranybarna a tészta. Tálalás előtt hagyd hűlni; ezek a szilveszteri falatkák akkor finomak, ha megdermedt bennük a töltelék.
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók
20 dkg barna cukor
10 dkg étcsoki
1 db tojás
24 dkg mogyoróvaj
0,6 dkg szódabikarbóna
Elkészítés:
Keverd össze a cukrot, a tojást és a szódabikarbónát, majd add hozzá a mogyoróvajat, és alaposan dolgozd össze. A végén tedd bele az apróra vágott étcsokit, és keverd össze alaposan a hozzávalókat.
A masszából tégy egy-egy evőkanálnyi adagokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd készre. Ha kihűlt, érdemes dobozban tálalni, de a szilveszter estéjén szinte biztos, hogy el fog fogyni.