kulcsár edina
Szilveszterkor és újév napján nem szabad kihagyni bizonyos ételeket ! Mind közül pedig a lencse toplistás! De kinek van kedve és ideje órákon át főzni? Ne tölts csaknem fél napot a tűzhely mellett, mutatjuk a megoldást!
Hamarosan itt az ideje a lencsefőzeléknek vagy levesnek is, hiszen az év vége már nagyon közeledik. A lencse a néphagyomány szerint pénzt és bőséget hoz, így hát idén sem hagyhatod ki! Nemcsak a szerencse kedvéért, hanem azért, mert finom és egészséges is. Bár rengeteg recept létezik, de sokszor hosszadalmas tud lenni a főzés. Mi a megoldás, ha nem szeretnél órákig a tűzhelynél állni? Mutatjuk a trükköt, ha megfogadod, tuti hamarabb lesz kész a lencse.
Ha valaha főztél már lencsét, akkor tisztában vagy azzal, hogy áztatás nélkül eszméletlenül sokáig készülne el az étel. Így továbbra is érdemes egész éjszakára beáztatni a lencsét egy tál vízbe, méghozzá úgy, hogy benne is hagyod egészen a főzésig. Arra figyelj oda, hogy a lencse súlyának legalább a kétszerese legyen a víz, ugyanis az éjszaka folyamán megduzzadnak a szemek.
Ha sokára puhulna meg a lencse, akkor lehetséges, hogy nem volt friss. Ha ugyanis öreg a lencse, érthetetlenül sokáig kell főzni. Ha teheted, vegyél inkább kimért lencsét a piacon, így jobban látod majd, hogy mi is kerül az ételbe.
Természetesen az ecetet pótolhatod citromlével is, de nagyon fontos, hogy a savas hozzávalókat ne az elején tedd bele a főzelékbe, mert azok miatt hosszúra nyúlhat a főzési idő. Akkor savanyítsd a főzeléket, amikor már puha a lencse. Ekkor pedig már csak össze kell forralni az ecettel, erre pedig elég pár perc.
Mindenképp lassú tűzön főzd a lencsét!