Létrehozva: 2023.10.15.

Tegyél egy tojást a lencséhez, finomabb lesz, mint a hús

Időnként érdemes felfedezni a húsmentes ételeket is, hiszen nemcsak egészségesek, nagyon finomak is, és ezekkel a receptekkel változatosabb lesz az otthoni menü. Ha így készíted el a lencsét, még a húsimádók is megnyalják utána a tíz ujjukat!

Érdemes időnként kikacsintani a vegetáriánus konyha felé, hiszen aki húsmentesen étkezik, annak nagyon kreatívnak kell lennie, hogy pótolja a húst; ezért megszámlálhatatlanul sok olyan recept akad, melyekkel a húsfogyasztó háztartások is feldobhatják a heti menüt. A lencse például egy igencsak népszerű alapanyag a vegetáriánus étrendben, hiszen magas fehérjetartalma miatt kiváló húspótló. Tévedés lenne azt hinni, hogy csak főzelék vagy leves készíthető belőle, hiszen némi előkészítés, vagyis főzés után szinte ugyanúgy lehet használni, mint a darált húst; így isteni fasírtot készíthetsz belőle, amit tehetsz főzelékekre, vagy fogyaszthatsz főételként, körettel is. Az elkészítése egyszerű, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a húsból készült fasírt. Mutatjuk a receptet!

Preparation,Veggie,Burger,On,White
A pirospaprikától szép színe lesz a lencsefasírtnak. Fotó: IriGri / Shutterstock

Lencsefasírt recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • Áztasd be egy éjszakára a lencsét, majd másnap tedd fazékba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ízlés szerint sózd, majd főzd puhára.
  • Ha megfőtt a lencse, várd meg, míg kihűl, majd botmixerrel vagy krumplitörővel pépesítsd. Ezután add hozzá a tojást, a zsemlemorzsa felét, a lereszelt hagymát és fokhagymát, valamint a fűszereket. Alaposan keverd össze, míg homogén, formázható masszát nem kapsz. Ha túl híg, addig adj hozzá zsemlemorzsát, míg el nem éri a megfelelő állagot.
  • Formázz golyókat a masszából, lapítsd ki őket (így könnyebb sütni), forgasd meg a maradék zsemlemorzsában, majd forró olajban süsd ki a fasírtokat. Ha igazán diétásra szeretnéd, elkészítheted sütőben is: sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd ropogósra a fasírtokat.
  • Még melegen, mártogatóssal vagy krumplisalátával tálald.

Ebben a videóban végig követheted lépésről-lépésre, hogyan készül a lencsefasírt:

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek