3 zseniális ötlet, amivel igazán ünnepivé varázsolhatod a krumplipürét
Mindenki szereti és gyakran készít krumplipürét! Így ez a köret a karácsonyi asztalról sem hiányozhat. Igazán ünnepi akkor lesz, ha egy kicsit felturbózod a hagyományos változatot. Mutatunk három szuper ötletet!
Sokan máris tervezik az ünnepi menüt, és nemcsak az a szempont, hogy finom, hanem hogy mutatós is legyen. Mindez igaz a karácsonyi köret esetében is, hiszen a szépen megterített asztalon ugyan a sima krumplipürének is örülnek a családtagok, de ha egy kicsit megbolondítod, sokkal különlegesebb lesz. Az alap krumplipüré recept mindenki számára ismerős, de ha egy kis újdonságot csempészel bele, emlékezetes lesz a karácsonyi köret.
Különleges finomság a petrezselymes fokhagymás krumplipüré
Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 ek tejföl
fehér bors, só
8 ek vaj
1 csok aprított petrezselyem
2 fej fokhagyma
2 ek finomliszt
2,5 dl meleg tej
Elkészítés:
A hámozott, kockákra vágott krumplikat öntsd fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi őket, majd főzd puhára, pürésítsd, sózd, borsozd.
Pucold meg a fokhagymákat, és a gerezdeket 4 ek vajon, fedő alatt párold kb. 20 percig; fontos, hogy ne barnuljanak meg. Tedd félre a fokhagymákat, majd kis lángon keverd el a lisztet újabb 4 ek olvasztott vajjal, add hozzá a tejet, majd fűszerezd ízlés szerint. A szószhoz add hozzá puha fokhagymákat, majd botmixerrel pürésítsd. Közvetlenül a tálalás előtt keverd az egészet a krumplipüréhez, és keverd bele az aprított petrezselymet is. Sertéspecsenye, oldalas mellé isteni köret!
Laktató és finom a sajtos krumplipüré
Hozzávalók
5 db rózsaburgonya
20 dkg kemény sajt
1 dl tej
só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés:
A szokásos módon főzd meg a krumplit, majd szűrd le, és egy mélyebb, hőálló tálban vagy tepsiben add hozzá a vajat, a tejet, a sót, a borsot és a reszelt szerecsendiót. Botmixerrel keverd habosra, de ne legyen túl lágy.
Keverd a krumplipürébe a reszelt sajt kétharmadát, ha kell, hígítsd még tejjel, majd alaposan dolgozd össze. Tedd a sütőbe, melegítsd át, és tálaláskor szórd meg a maradék reszelt sajttal. Párolt húsok és halak mellé kiváló.
Mutatós karácsonyi köret a sütőtökös krumplipüré
Hozzávalók
8 db burgonya
25 dkg sütőtök
só, bors
1 ek vaj
szerecsendió, őrölt kömény
Elkészítés:
Főzd meg a kockákra vágott burgonyákat, a sütőtököt süsd meg tepsiben negyedekre vágva. Keverd el a hámozott sült tököt a főtt krumplival, törd össze krumplinyomóval, majd add hozzá a vajat, hogy krémes legyen. Sózd, borsozd, ízlés szerint adj hozzá őrölt szerecsendiót és köményt. Sült csirke, libapecsenye és kacsasült mellé isteni köret!