"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2024.11.22. 10:45

Nem kell levest főzni: Így eszik újabban a velőscsontot az ínyencek

A velőscsont legtöbbször csontlevesbe került, és úgy is nagyon finom, de ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, próbáld ki ezt a receptet! Egy régi-új módszer jött újra divatba, és a háziasszonyok és a férfiak egyaránt imádják. Nem véletetlenül!

Velőscsont viszonylag ritkán kerül az asztalra, főleg akkor, ha csontleves, vagy gazdag húsleves készül, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Magas a zsír- és a fehérjetartalma, és rengeteg benne a kalcium, magnézium és a foszfor – no és természetesen a kollagén, ami a bőr feszességéért felel. A csontleves segít, ha megbetegszünk, általában influenzaszezonban kerül az asztalra, pedig a velőscsontból emellett igazi ínyencség is készülhet, méghozzá fillérekből, hiszen ez az alapanyag nagyon olcsó a henteseknél. A recept nagyon egyszerű, mindössze meg kell sütni a velőscsontokat – de azért adunk némi útmutatást, hogyan készítsd el.

Roast,Marrow,Calf,Bones,On,Wooden,Board,With,Bread,And
Kár lenne kihagyni ezt a különleges előételt vagy uzsonnát! Fotó: Mironov Vladimir /  Shutterstock

Sült velőscsont pirítóssal

Hozzávalók:

  • 5 db marha velőscsont
  • 1 kk só
  • 2 késhegynyi fekete bors
  • bagett a pirítóshoz
  • ízlés szerint zöldfűszerek

Elkészítés:

  • Mosd meg alaposan a csontokat, hogy ne maradjanak rajtuk szilánkok. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, közben a tűzhelyen egy serpenyőben pirítsd meg a velőscsontok mindkét oldalát 2-2 perc alatt (erre azért van szükség, hogy kérget kapjon a velő, így nem folyik ki a sütőben sütés közben).
  • Sózd, borsozd a csontok mindkét oldalát; ez is segít a csontban tartani a velőt. Tedd velős csontokat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne a talpuk érintkezzen az edénnyel. 
  • Süsd lefedés nélkül 40-45 percig. Míg sül, elkészítheted a pirítósokat: vágd ujjnyi szeltekre a bagettet, olvassz serpenyőben egy kevés vajat, és ezen pirítsd meg a szeleteket. Sokkal finomabb, mintha a kenyérpirítóba tennéd!
  • Közben nézz rá csontokra; ha a felszínük aranybarnára sült, és szinte forr bennük a zsiradék, akkor máris kiveheted őket. 
  • Tálald ízlés szerint: a vajjal pirított bagett-karikákat megkenheted egy leheletnyi fokhagymás mustárral, a velős csontokat megszórhatod ízlés szerint zöldfűszerrel, borssal, csilipehellyel vagy aprított petrezselyemmel. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek