
Nem kell levest főzni: Így eszik újabban a velőscsontot az ínyencek
A velőscsont legtöbbször csontlevesbe került, és úgy is nagyon finom, de ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, próbáld ki ezt a receptet! Egy régi-új módszer jött újra divatba, és a háziasszonyok és a férfiak egyaránt imádják. Nem véletetlenül!
Velőscsont viszonylag ritkán kerül az asztalra, főleg akkor, ha csontleves, vagy gazdag húsleves készül, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Magas a zsír- és a fehérjetartalma, és rengeteg benne a kalcium, magnézium és a foszfor – no és természetesen a kollagén, ami a bőr feszességéért felel. A csontleves segít, ha megbetegszünk, általában influenzaszezonban kerül az asztalra, pedig a velőscsontból emellett igazi ínyencség is készülhet, méghozzá fillérekből, hiszen ez az alapanyag nagyon olcsó a henteseknél. A recept nagyon egyszerű, mindössze meg kell sütni a velőscsontokat – de azért adunk némi útmutatást, hogyan készítsd el.

Sült velőscsont pirítóssal
Hozzávalók:
- 5 db marha velőscsont
- 1 kk só
- 2 késhegynyi fekete bors
- bagett a pirítóshoz
- ízlés szerint zöldfűszerek

Elkészítés:
- Mosd meg alaposan a csontokat, hogy ne maradjanak rajtuk szilánkok. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, közben a tűzhelyen egy serpenyőben pirítsd meg a velőscsontok mindkét oldalát 2-2 perc alatt (erre azért van szükség, hogy kérget kapjon a velő, így nem folyik ki a sütőben sütés közben).
- Sózd, borsozd a csontok mindkét oldalát; ez is segít a csontban tartani a velőt. Tedd velős csontokat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne a talpuk érintkezzen az edénnyel.
- Süsd lefedés nélkül 40-45 percig. Míg sül, elkészítheted a pirítósokat: vágd ujjnyi szeltekre a bagettet, olvassz serpenyőben egy kevés vajat, és ezen pirítsd meg a szeleteket. Sokkal finomabb, mintha a kenyérpirítóba tennéd!
- Közben nézz rá csontokra; ha a felszínük aranybarnára sült, és szinte forr bennük a zsiradék, akkor máris kiveheted őket.
- Tálald ízlés szerint: a vajjal pirított bagett-karikákat megkenheted egy leheletnyi fokhagymás mustárral, a velős csontokat megszórhatod ízlés szerint zöldfűszerrel, borssal, csilipehellyel vagy aprított petrezselyemmel.







