5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Nem kell levest főzni: Így eszik újabban a velőscsontot az ínyencek

Létrehozva2024. 11. 22. 10:45

A velőscsont legtöbbször csontlevesbe került, és úgy is nagyon finom, de ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, próbáld ki ezt a receptet! Egy régi-új módszer jött újra divatba, és a háziasszonyok és a férfiak egyaránt imádják. Nem véletetlenül!

Velőscsont viszonylag ritkán kerül az asztalra, főleg akkor, ha csontleves, vagy gazdag húsleves készül, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Magas a zsír- és a fehérjetartalma, és rengeteg benne a kalcium, magnézium és a foszfor – no és természetesen a kollagén, ami a bőr feszességéért felel. A csontleves segít, ha megbetegszünk, általában influenzaszezonban kerül az asztalra, pedig a velőscsontból emellett igazi ínyencség is készülhet, méghozzá fillérekből, hiszen ez az alapanyag nagyon olcsó a henteseknél. A recept nagyon egyszerű, mindössze meg kell sütni a velőscsontokat – de azért adunk némi útmutatást, hogyan készítsd el.

Roast,Marrow,Calf,Bones,On,Wooden,Board,With,Bread,And
Kár lenne kihagyni ezt a különleges előételt vagy uzsonnát! Fotó: Mironov Vladimir /  Shutterstock

Sült velőscsont pirítóssal

Hozzávalók:

  • 5 db marha velőscsont
  • 1 kk só
  • 2 késhegynyi fekete bors
  • bagett a pirítóshoz
  • ízlés szerint zöldfűszerek

Elkészítés:

  • Mosd meg alaposan a csontokat, hogy ne maradjanak rajtuk szilánkok. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, közben a tűzhelyen egy serpenyőben pirítsd meg a velőscsontok mindkét oldalát 2-2 perc alatt (erre azért van szükség, hogy kérget kapjon a velő, így nem folyik ki a sütőben sütés közben).
  • Sózd, borsozd a csontok mindkét oldalát; ez is segít a csontban tartani a velőt. Tedd velős csontokat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne a talpuk érintkezzen az edénnyel. 
  • Süsd lefedés nélkül 40-45 percig. Míg sül, elkészítheted a pirítósokat: vágd ujjnyi szeltekre a bagettet, olvassz serpenyőben egy kevés vajat, és ezen pirítsd meg a szeleteket. Sokkal finomabb, mintha a kenyérpirítóba tennéd!
  • Közben nézz rá csontokra; ha a felszínük aranybarnára sült, és szinte forr bennük a zsiradék, akkor máris kiveheted őket. 
  • Tálald ízlés szerint: a vajjal pirított bagett-karikákat megkenheted egy leheletnyi fokhagymás mustárral, a velős csontokat megszórhatod ízlés szerint zöldfűszerrel, borssal, csilipehellyel vagy aprított petrezselyemmel. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.