RETRO RÁDIÓ

Retro képviselőfánk: így készül az örök klasszikus

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 10. 15. 12:00

A retró édességek egyik királynője a képviselőfánk és a mai napig megtalálhatod a cukrászdákban is. Mégis a legjobb, ha te magad sütöd meg ezt az igazi finomságot. Mutatjuk a klasszikus receptet.

Isteni vaníliakrém, könnyű égetett tészta. Te emlékszel, mikor ettél utoljára az igazi klasszikus, retro képviselőfánkból? Mindig is népszerű volt, sokunk kedvence és a nagyi receptje volt a legjobb. Főzött házi krémmel kihagyhatatlan. Hétvégén a leves után önmagában is kitűnő választás. Mutatjuk a fantasztikus receptet.

Fotó: Mindmegette

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A vaníliakrémhez:

  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 3 dl habtejszín

Így készítsd el:

  1. A tészta elkészítéséhez tegyél vizet egy lábosba és tedd bele a zsírt, melegítsd fel, amíg az feloldódik teljesen és a víz elkezd gyöngyöződni. Majd tedd bele a sót és a vaníliás cukrot is. Öntsd bele a lisztet és gyors mozdulatokkal keverd, míg sűrű masszát nem kapsz.
  2. A tésztát vedd ki a lábasból és tedd hideg tálba, hagyd kihűlni. Majd egyesével dolgozd bele a tojásokat.
  3. Töltsd a tésztát habzsákba, és nyomj belőle nagyobb dió méretű halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egymástól elég nagy távolságra, hogy ne érjenek össze sütésnél. 
  4. 200 C fokra előmelegített sütőben (légkeverés fokozaton) kb. 15 perc alatt süsd meg. Megnőnek és külsejük is megkérgesedik. Hagyd a végén a sütőben száradni, ne nyisd ki utána!
  5. A krémet is készítsd el: hideg tejbe keverd el a tojások sárgáját, tedd fel a tűzhelyre és kezdd el melegíteni. Közben a lisztet szitáld bele, folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Majd mehet bele a cukor és a vaníliás cukor is. 
  6. A tojások habját verd fel keményre és a legvégén alaposan dolgozd bele fakanállal. 
  7. A kihűlt fánkok tetejét vágd le. Töltsd habzsákba a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomj belőle. Majd díszítsd tejszínhabbal. A végén tedd rá a tésztakalapokat, és megszórhatod porcukorral. 

Jó étvágyat!

Tipp:

Csoki krémet is tehetsz bele a képviselőfánkba, természetesen az eltér az igazi klasszikus testvérétől. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.