Retro képviselőfánk: így készül az örök klasszikus
A retró édességek egyik királynője a képviselőfánk és a mai napig megtalálhatod a cukrászdákban is. Mégis a legjobb, ha te magad sütöd meg ezt az igazi finomságot. Mutatjuk a klasszikus receptet.
Isteni vaníliakrém, könnyű égetett tészta. Te emlékszel, mikor ettél utoljára az igazi klasszikus, retro képviselőfánkból? Mindig is népszerű volt, sokunk kedvence és a nagyi receptje volt a legjobb. Főzött házi krémmel kihagyhatatlan. Hétvégén a leves után önmagában is kitűnő választás. Mutatjuk a fantasztikus receptet.
Képviselőfánk
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg zsír
5 db tojás
2 dl víz
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A vaníliakrémhez:
5 db tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
3 dl habtejszín
Így készítsd el:
A tészta elkészítéséhez tegyél vizet egy lábosba és tedd bele a zsírt, melegítsd fel, amíg az feloldódik teljesen és a víz elkezd gyöngyöződni. Majd tedd bele a sót és a vaníliás cukrot is. Öntsd bele a lisztet és gyors mozdulatokkal keverd, míg sűrű masszát nem kapsz.
A tésztát vedd ki a lábasból és tedd hideg tálba, hagyd kihűlni. Majd egyesével dolgozd bele a tojásokat.
Töltsd a tésztát habzsákba, és nyomj belőle nagyobb dió méretű halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egymástól elég nagy távolságra, hogy ne érjenek össze sütésnél.
200 C fokra előmelegített sütőben (légkeverés fokozaton) kb. 15 perc alatt süsd meg. Megnőnek és külsejük is megkérgesedik. Hagyd a végén a sütőben száradni, ne nyisd ki utána!
A krémet is készítsd el: hideg tejbe keverd el a tojások sárgáját, tedd fel a tűzhelyre és kezdd el melegíteni. Közben a lisztet szitáld bele, folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Majd mehet bele a cukor és a vaníliás cukor is.
A tojások habját verd fel keményre és a legvégén alaposan dolgozd bele fakanállal.
A kihűlt fánkok tetejét vágd le. Töltsd habzsákba a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomj belőle. Majd díszítsd tejszínhabbal. A végén tedd rá a tésztakalapokat, és megszórhatod porcukorral.
Jó étvágyat!
Tipp:
Csoki krémet is tehetsz bele a képviselőfánkba, természetesen az eltér az igazi klasszikus testvérétől.