Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.15. 12:00

Retro képviselőfánk: így készül az örök klasszikus

A retró édességek egyik királynője a képviselőfánk és a mai napig megtalálhatod a cukrászdákban is. Mégis a legjobb, ha te magad sütöd meg ezt az igazi finomságot. Mutatjuk a klasszikus receptet.

Isteni vaníliakrém, könnyű égetett tészta. Te emlékszel, mikor ettél utoljára az igazi klasszikus, retro képviselőfánkból? Mindig is népszerű volt, sokunk kedvence és a nagyi receptje volt a legjobb. Főzött házi krémmel kihagyhatatlan. Hétvégén a leves után önmagában is kitűnő választás. Mutatjuk a fantasztikus receptet.

Fotó: Mindmegette

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A vaníliakrémhez:

  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 3 dl habtejszín

Így készítsd el:

  1. A tészta elkészítéséhez tegyél vizet egy lábosba és tedd bele a zsírt, melegítsd fel, amíg az feloldódik teljesen és a víz elkezd gyöngyöződni. Majd tedd bele a sót és a vaníliás cukrot is. Öntsd bele a lisztet és gyors mozdulatokkal keverd, míg sűrű masszát nem kapsz.
  2. A tésztát vedd ki a lábasból és tedd hideg tálba, hagyd kihűlni. Majd egyesével dolgozd bele a tojásokat.
  3. Töltsd a tésztát habzsákba, és nyomj belőle nagyobb dió méretű halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egymástól elég nagy távolságra, hogy ne érjenek össze sütésnél. 
  4. 200 C fokra előmelegített sütőben (légkeverés fokozaton) kb. 15 perc alatt süsd meg. Megnőnek és külsejük is megkérgesedik. Hagyd a végén a sütőben száradni, ne nyisd ki utána!
  5. A krémet is készítsd el: hideg tejbe keverd el a tojások sárgáját, tedd fel a tűzhelyre és kezdd el melegíteni. Közben a lisztet szitáld bele, folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Majd mehet bele a cukor és a vaníliás cukor is. 
  6. A tojások habját verd fel keményre és a legvégén alaposan dolgozd bele fakanállal. 
  7. A kihűlt fánkok tetejét vágd le. Töltsd habzsákba a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomj belőle. Majd díszítsd tejszínhabbal. A végén tedd rá a tésztakalapokat, és megszórhatod porcukorral. 

Jó étvágyat!

Tipp:

Csoki krémet is tehetsz bele a képviselőfánkba, természetesen az eltér az igazi klasszikus testvérétől. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek