Mindenki nagyija készített almás pitét, sokaknak van gyerekkorából emléke arról, hogy várják, hogy kész legyen az illatos süti. Valahogy azonban ha az ember maga készíti, mégse lesz olyan tökéletes, és ez nemcsak a nosztalgia miatt van: hanem azért is, mert van egy hozzávaló, amit mi már nem, de nagyanyáink még rendszeresen használtak a süteményekbe. Ez pedig nem más, mint a disznózsír. Az ízén egyáltalán nem lehet érezni, de a tészta állagán igen, hiszen a zsírtól sokkal omlósabb lesz, mint margarinnal. Ha kipróbálod ezt a receptet, biztos, hogy hamar visszatérnek a gyerekkori emlékek a nagyi almás pitéjéről!
Hozzávalók
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg sertészsír
12 dkg cukor
1 db tojás
1 csom. sütőpor
2 ek tejföl
A töltelékhez:
1,5 kg alma
15 dkg cukor
3 ek darált dió
1 tk fahéj
1 csom. vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze az átszitált liszttel a sütőport, add hozzá a zsírt, és morzsold el benne. Mehet bele a tojás, a cukor és a tejföl; utóbbit kis adagokban add hozzá, míg rugalmas nem lesz a tészta.
Szedd a kigyúrt tésztát két részre, formázz kis cipókat, és tedd be őket a hűtőbe egy órára.
Közben az almákat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd keverd össze a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal.
Vedd ki a tésztákat a hűtőből, az egyik cipót lisztezett felületen nyújtsd akkorára, hogy elférjen a tepsiben vagy a sütőformában. Szórd rá a darált diót, majd egyenletesen oszlasd el rajta az almát. A cipó másik felét is nyújtsd ki, majd tedd az egésznek a tetejére. Szurkáld ki villával, hogy távozni tudjanak a gőzök, majd kend be a süti tetejét egy felvert tojássárgájával.