FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.22.

Olcsó vacsora pár szem krumpliból: készíts te is gancát

Ennél egyszerűbb, olcsóbb népi ételt nem is találhatsz. Így készül az isteni ganca, ezt a receptet neked is ismerned kell!

Régi ételeink egyik nagy kedvence a mai napig a ganca, gáncia, cinke vagy más néven a dödölle. Mindenki másképpen nevezi, de ugyanaz az isteni és laktató krumplis tészta van a háttérben. A paraszti konyhában Európa több országában elterjedt ez az egyszerű, köretnek is beillő finomság. Hazánkban is rengetegen fogyasztották, és még ma is szívesen eszik. Nagyon olcsó, szuper gyorsan elkészül és nagyon ízletes. Kóstold meg te is, mutatjuk a receptet.

dödölle
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg sertészsír
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 40 dkg liszt
  • tetejére tejföl (opcionális)

Így készítsd el:

  1. Hámozd meg a burgonyát, kockázd fel, és főzd meg sós vízben. 
  2. Közben aprítsd fel a hagymát, és a zsíron pirítsd meg, majd vedd le a tűzről.
  3. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval törd össze, add hozzá a lisztet, és nagyjából 6-8 percig tűz felett kevergesd egy fakanállal, addig, amíg a tészta el nem válik az edénytől.
  4. A tésztát egy lisztezett felületre helyezd, és kézzel lapítsd el, a tetejére szórj lisztet, majd pogácsaszaggatóval vagy egy kispohárral szaggasd ki.
  5. A tészta mindkét oldalát zsíron süsd meg, add hozzá a hagymát, és frissen tálalhatod is.
  6. Tetejére mehet egy kis tejföl.

Jó étvágyat!

Jó, ha tudod!

A néprajzi irodalom szerint a 18. század végén, a burgonya terjedésével, a dödölle és a gánca (1792) ételnevekkel lehetett először találkozni. Majd az osztrák/német eredetű strec (1798) elnevezés, utána a szlávból eredeztetett gáncia (1799), a ganca (1817), az ukránból lett a zsámiska (1815).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek