A magyar konyha egyik legismertebb retró finomsága a krumplinudli. Nagyanyáink rendszeresen készítették nyáron és télen is, szuper, hogy a nudli nincs szezonhoz kötve! Ráadásul egy leves mellé, igazán laktató tud lenni akár ebédre, akár vacsorára is. Kínálhatod pirított zsemlemorzsával és fahéjas porcukorral, de az íze mákkal és szilvalekvárral lesz igazán tökéletes. Mutatjuk a fantasztikus receptet!
Hozzávalók:
90 dkg burgonya
15 dkg rétesliszt
2 db tojás
1 mk só
szilvalekvár
morzsához:
10 dkg morzsa
1 tk olaj
1 tk víz
szóráshoz
2 ek mák
1 ek porcukor
5 dkg olvasztott vaj
Így készítsd el:
A krumplit héjastól főzd meg. Utána reszeld bele egy nagy tálba, add hozzá a lisztet, a sót, a tojásokat. Ha ragacsosnak érzed, akkor tegyél hozzá még egy kevés lisztet.
Alaposan gyúrd össze, és oszd szét hét részre. Sodorj belőlük hurkákat, majd vágd fel őket ujjnyi széles csíkokra.
Nagy fazékban tegyél fel vizet forrni, és a forrásban lévő vízbe engedd bele a nudlikat, és főzd addig, míg feljönnek a felszínre.
Serpenyőben olajon pirítsd aranybarnára a morzsát, és szedd rá a leszűrt nudlikat, majd keverd össze.
Szedd egy tálra a nudlit, és mákos porcukorral hintsd meg, olvasztott vajjal locsold meg. Szilvalekvárral tálalhatod.