Létrehozva: 2024.08.14.

Ezek a jelek biztosan mutatják, ha már nem friss a dinnye

Míg a legtöbb gyümölcsön, zöldségen egyértelmű jelek mutatják, ha megromlott, a dinnyével nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár szemmel nem látható, ha már nem fogyasztható a gyümölcs, bizonyos jelekből ki tudod következtetni, hogy jobb, ha nem eszel belőle.

Mindenki imádja nyáron az édes, finom, hűsítő görögdinnyét, ami nemcsak felfrissít, de hidratál is, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal is. Akár a boltban veszed, akár otthon van megmaradt dinnyéd, nehéz megállapítani, hogy fogyasztható-e még; hiszen ez a gyümölcs is meg tud romlani. A mindmegette összegyűjtötte, milyen jelekből tudod kideríteni, hogy már megromlott a gyümölcs, és arra is adtak tippeket, hogyan lehet a legtovább frissen tartani.

Red,Watermelon,Cut,Into,Triangles,,On,A,White,Plate,,Stock
Pár nap alatt meg tud romlani a szeletelt dinnye. Fotó: Nurma Agung Firmansyah / Shutterstock

Nem kellemes az illata

A friss dinnye illatát senkinek nem kell bemutatni; de van, hogy olyan sokáig áll, hogy a finom illat eltűnik. A szagtalanság tehát már jelezheti, hogy nem friss a dinnye, de olyan is előfordulhat, hogy avas szaga van; ilyenkor már nem szabad megenni.

Megváltozik az állaga

A dinnye textúrája is árulkodik arról, hogy ehető-e még a gyümölcs: a roppanós, lédús állagból pár nap alatt nyálkássá, csúszóssá válhat a felülete. Az ilyen dinnyét már sajnos nem szabad megenni.

Kellemetlen lesz az íze

Ha nem vetted észre, hogy romlásnak indult a dinnye, és beleharapsz, meglehet, hogy édes, friss íz helyett savanyúnak érzed a gyümölcsöt, sőt, esetleg az is lehet, hogy pezsgő érzést kelt a nyelven. Ez biztos jele annak, hogy megromlott a dinnye, és jobb, ha nem eszed meg.

Ha romlott, ki kell dobni

Nincs ebben a kérdésben kompromisszum, ha olyan peched van, hogy megromlott a dinnye, akkor meg kell tőle szabadulni. De a héját még felhasználhatod: készíthetsz belőle dzsemet, savanyúságot is.

Így tartsd frissen a dinnyét

Feldarabolva néhány nap alatt még a hűtőben is veszít a frissességéből a dinnye pár nap alatt, ráadásul hamar elkezd levet ereszteni, hiszen a 90%-a víz. Fontos, hogy ne hagyd állni a saját levében, hiszen úgy gyorsabban romlik: vagy tárold úgy, hogy le tudjon csöpögni, vagy időnként öntsd le a levet róla – amit egyébként meg is ihatsz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek