Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.03.

Ez a francia nők kedvenc nyári receptje: íme, a barackos galette

Isteni finom ez a francia pite, főleg, ha friss barackkal töltöd meg! A nyár nagy kedvence lesz, az egész család imádni fogja.

Ezt a furcsa nevű sütit elég egyszerű elkészíteni, ráadásul hihetetlen mennyire finom! Nem fogod megbánni, ha hétvégén te is megkóstolod, az egész család örülni fog. Ez a gyönyörű sütemény nem más, mint a galette, mely nem véletlenül lett a  francia nők kedvence! Nyáron kihagyhatatlan a barackos változat! Íme a recept:

Homemade,Tasty,Galette,With,Peaches,,Nectarines,,Almond,Petals,On,Parchment
Fotó: maridol777 / Shutterstock

Hozzávalók:

  • mirelit linzertészta a pitéhez
  • 3 db barack
  • 2 evőkanál cukor/ kókuszcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 db tojás
  • manduladarabok
  • fagylalt( elhagyható)

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a barackot, vágd fel vékony szeletekre. Tedd bele egy tálba, add hozzá a mézet, a vaníliát, és a cukrot. Keverd össze és tedd félre.
  2. Tegyél a tepsibe egy sütőpapírt, helyezd rá a kör alakúra vágott tésztát. A tésztán terítsd el a barckszeleteket úgy, hogy körben a hagyj szabadon egy sávot. Erre azért van szükség, hogy vissza tudd hajtani a galett szélét.  
  3. A felhajtott részeken kend be a tészta tetejét tojással, majd szórd meg mandulával. 
  4. 180 C fokon süsd meg aranybarnára a sütit.

Tálaláskor adhtsz hozzá egy kis fagylaltot, úgy ízletesebb lesz.  

Ha ízlik ez a süti, bátran töltsd meg más gyümölccsel is. Sőt! Darált hússal, gombával sós formában is isteni. 

Jó étvágyat!

Jó ha tudod:

Franciaországban többféle galette (ejtsd: galett) is létezik. A legismertebb a Normandiában és Bretagne-ban vízkeresztkor készített Galette des Rois, amely a három királyok érkezésének megünneplésére készített édesség. Gyökerei a római kor Saturnalia ünnepére sütött süteményig nyúlnak vissza, amikor is a süteményben babot lelő rabszolga vált az adott nap királyává. A Galette des Rois sütemény feltételezhetően már a XII. században ismert volt, és elég hamar elterjedt az is, hogy a tészta töltelékébe egy ezüstöt rejtettek el. Aki ezt meglelte, az lett a nap királya vagy királynője. A tortát manapság papírkoronával díszítve árulják, hogy a családi vacsora után a szerencsés, aki rálel a süteménybe rejtett kincsre, felvehesse méltó fejdíszét.-írta a mindmegette.hu

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek