RETRO RÁDIÓ

Lehet még fokozni a kovászos uborkát: mutatjuk, hogy készül az erdélyi változat

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 08. 21. 12:00

A kovászos uborka nagyon egyszerűen elkészíthető és isteni finom savanyúság, mégis könnyű elrontani. Az erdélyi változata fantasztikus! Mutatjuk mire figyelj oda, hogy tökéletes legyen, ismerd meg a receptet!

Kovászos uborka nélkül nincs nyár! A bográcsos ételek elképzelhetetlenek nélküle. A paprikás krumpli, a slambuc, vagy a pincepörkölt mellé kötelező! Egyszerű elkészíteni, bár érdemes néhány szabályt követni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Most az erdélyi változatának receptjét hoztuk el neked.

Homemade,Fermented,Dill,Pickles,,Hungarian,Leavened,Cucumber,(,Kovászos,Uborka
Készíts kovászos uborkát úgy, ahogy Erdélyben!  Fotó: csikiphoto

Egy erdélyi háziasszony elárulta, mi is a titok: fontos az erjedés idejét betartani, és a megfelelő hőmérséklet is kell hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára.

Erdélyi kovászos uborka

Homemade,Fermented,Dill,Pickles,,Hungarian,Leavened,Cucumber,(,Kovászos,Uborka
Isteni lesz az eredmény!  Fotó: csikiphoto

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek só ( 1 ek/l )
  • 4 l víz

Így készítsd el:

  1. Moss ki és forralj ki egy 5 literes befőttesüveget.
  2. Forralj fel 4 liter vizet, és literenként tegyél bele 1 púpozott evőkanál sót. A sós uborkalé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek érzel.
  3. Mosd meg az uborkákat alaposan, és a szúrós szőröket távolítsd el, a két végét vágd le, hogy ne legyen keserű. Hosszában 2-4 cikkre vágd fel az uborkákat.
  4. A fokhagymát pucold meg, a kaprot mosd meg.
  5. Az üveg aljára tedd a kapor és a fokhagyma felét, és a bevagdosott uborkákat pakold bele szorosan. A tetejére tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és öntsd fel az egészet a sós lével úgy, hogy ellepje az uborkát.
  6. Mehet a tetejére a kenyérszelet.
  7. Az üveget helyezd egy tányérra, és a tetejére is rakj rá egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Nagyon fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret. Ha nem így teszed el, akkor penészedés jöhet létre vagy kiszáradhat az uborka.

Jó étvágyat!

Tipp:

Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.

Egyél sok kovászos uborkát!

Élettani szempontból nagyon fontos ez a finomság. Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, ha antibiotikumot szedsz regenerálja a károsodott bélflórát. A benne lévő enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.