FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.21.

Lehet még fokozni a kovászos uborkát: mutatjuk, hogy készül az erdélyi változat

A kovászos uborka nagyon egyszerűen elkészíthető és isteni finom savanyúság, mégis könnyű elrontani. Az erdélyi változata fantasztikus! Mutatjuk mire figyelj oda, hogy tökéletes legyen, ismerd meg a receptet!

Kovászos uborka nélkül nincs nyár! A bográcsos ételek elképzelhetetlenek nélküle. A paprikás krumpli, a slambuc, vagy a pincepörkölt mellé kötelező! Egyszerű elkészíteni, bár érdemes néhány szabályt követni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Most az erdélyi változatának receptjét hoztuk el neked.

Homemade,Fermented,Dill,Pickles,,Hungarian,Leavened,Cucumber,(,Kovászos,Uborka
Készíts kovászos uborkát úgy, ahogy Erdélyben!  Fotó: csikiphoto

Egy erdélyi háziasszony elárulta, mi is a titok: fontos az erjedés idejét betartani, és a megfelelő hőmérséklet is kell hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára.

Erdélyi kovászos uborka

Homemade,Fermented,Dill,Pickles,,Hungarian,Leavened,Cucumber,(,Kovászos,Uborka
Isteni lesz az eredmény!  Fotó: csikiphoto

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek só ( 1 ek/l )
  • 4 l víz

Így készítsd el:

  1. Moss ki és forralj ki egy 5 literes befőttesüveget.
  2. Forralj fel 4 liter vizet, és literenként tegyél bele 1 púpozott evőkanál sót. A sós uborkalé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek érzel.
  3. Mosd meg az uborkákat alaposan, és a szúrós szőröket távolítsd el, a két végét vágd le, hogy ne legyen keserű. Hosszában 2-4 cikkre vágd fel az uborkákat.
  4. A fokhagymát pucold meg, a kaprot mosd meg.
  5. Az üveg aljára tedd a kapor és a fokhagyma felét, és a bevagdosott uborkákat pakold bele szorosan. A tetejére tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és öntsd fel az egészet a sós lével úgy, hogy ellepje az uborkát.
  6. Mehet a tetejére a kenyérszelet.
  7. Az üveget helyezd egy tányérra, és a tetejére is rakj rá egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Nagyon fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret. Ha nem így teszed el, akkor penészedés jöhet létre vagy kiszáradhat az uborka.

Jó étvágyat!

Tipp:

Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.

Egyél sok kovászos uborkát!

Élettani szempontból nagyon fontos ez a finomság. Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, ha antibiotikumot szedsz regenerálja a károsodott bélflórát. A benne lévő enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek