tóth gabi
A kovászos uborka nagyon egyszerűen elkészíthető és isteni finom savanyúság, mégis könnyű elrontani. Az erdélyi változata fantasztikus! Mutatjuk mire figyelj oda, hogy tökéletes legyen, ismerd meg a receptet!
Kovászos uborka nélkül nincs nyár! A bográcsos ételek elképzelhetetlenek nélküle. A paprikás krumpli, a slambuc, vagy a pincepörkölt mellé kötelező! Egyszerű elkészíteni, bár érdemes néhány szabályt követni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Most az erdélyi változatának receptjét hoztuk el neked.
Egy erdélyi háziasszony elárulta, mi is a titok: fontos az erjedés idejét betartani, és a megfelelő hőmérséklet is kell hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára.
Jó étvágyat!
Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.
Élettani szempontból nagyon fontos ez a finomság. Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, ha antibiotikumot szedsz regenerálja a károsodott bélflórát. A benne lévő enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.