
Lehet még fokozni a kovászos uborkát: mutatjuk, hogy készül az erdélyi változat
A kovászos uborka nagyon egyszerűen elkészíthető és isteni finom savanyúság, mégis könnyű elrontani. Az erdélyi változata fantasztikus! Mutatjuk mire figyelj oda, hogy tökéletes legyen, ismerd meg a receptet!
Kovászos uborka nélkül nincs nyár! A bográcsos ételek elképzelhetetlenek nélküle. A paprikás krumpli, a slambuc, vagy a pincepörkölt mellé kötelező! Egyszerű elkészíteni, bár érdemes néhány szabályt követni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Most az erdélyi változatának receptjét hoztuk el neked.

Egy erdélyi háziasszony elárulta, mi is a titok: fontos az erjedés idejét betartani, és a megfelelő hőmérséklet is kell hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára.
Erdélyi kovászos uborka

Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kovászos kenyér
- 4 ek só ( 1 ek/l )
- 4 l víz
Így készítsd el:
- Moss ki és forralj ki egy 5 literes befőttesüveget.
- Forralj fel 4 liter vizet, és literenként tegyél bele 1 púpozott evőkanál sót. A sós uborkalé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek érzel.
- Mosd meg az uborkákat alaposan, és a szúrós szőröket távolítsd el, a két végét vágd le, hogy ne legyen keserű. Hosszában 2-4 cikkre vágd fel az uborkákat.
- A fokhagymát pucold meg, a kaprot mosd meg.
- Az üveg aljára tedd a kapor és a fokhagyma felét, és a bevagdosott uborkákat pakold bele szorosan. A tetejére tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és öntsd fel az egészet a sós lével úgy, hogy ellepje az uborkát.
- Mehet a tetejére a kenyérszelet.
- Az üveget helyezd egy tányérra, és a tetejére is rakj rá egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Nagyon fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret. Ha nem így teszed el, akkor penészedés jöhet létre vagy kiszáradhat az uborka.
Jó étvágyat!
Tipp:
Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.
Egyél sok kovászos uborkát!
Élettani szempontból nagyon fontos ez a finomság. Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, ha antibiotikumot szedsz regenerálja a károsodott bélflórát. A benne lévő enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.







