A nyári forróságban a hűsítő, könnyed ételek kerülnek terítékre. Ilyenkor jöhetnek a hideg levesek, amit tuti szívesen fogyasztasz te is a kánikulában. Bár ilyenkor lehet, a gyümölcsleves jut az eszedbe, ezért nem is hagytuk ki a kínálatból, de mutatunk két remek, sós ízvilágú levest is. 3 szuper recept, próbáld ki mindet!
1. Meggyleves
Hozzávalók:
40 dkg meggy
20 dkg cukor
6 szem szegfűszeg
1 tk fahéj
1 db citrom
2 dl főzőtejszín
4 ek liszt
1 dl vörösbor
Így készítsd el:
A fahéjat a szegfűszeget és a citromkarikákat egy kevés vízben forrald fel, majd szűrd át.
Add hozzá a kimagozott meggyet, a cukrot és nagyjából 1 liter vizet. Majd forrald fel.
Közben készíts habarást. A tejszínt a liszttel keverd simára. Amikor felforr a meggyes keverék, öntsd hozzá lassan a habarást. Folyamatosan keverd, különben becsomósodik. Forrald fel ismételten, és add hozzá a vörösbort.
Ízlés szerint még adj hozzá cukrot, kevés sót, és citromlevet. Rövid forralás után hűtsd le, tedd be a hűtőbe.
180 C fokra előmelegített sütőben süsd meg a paprikákat, majd óvatosan húzd le a héjukat, és vágd ki a csumákat.
Szeleteld fel a kovászos uborkákat. Tisztítsd meg a póréhagyma fehér részét, és zúzd össze a fokhagymát.
Az apróra vágott hagymát olívaolajon futtasd meg. Turmixold össze a paprikát, az uborkát, a pórét és a fokhagymát a tejszínnel és a kovászos uborka levével.
Majd hűtsd le legalább 2 órára. Felaprított kaporral és felkockázott uborkával tálalhatod is a kész levest.
Jó étvágyat!
3.Nyári gazpacho sárga paradicsomból
Hozzávalók:
40 dkg sárga paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db uborka
1 db hagyma
3 g fokhagyma
2 ek borecet
2 ek olívaolaj
1 szikk zsemle
3 dkg vaj
Így készítsd el:
Alapos öblítés után tisztítsd meg a zöldségeket. A paradicsomot forrázd le és hámozd meg. A zöldpaprikát csumázd ki, az uborkát és a hagymát vágd apró kockákra.
A felaprított zöldségekből tegyél félre, a többi turmixold össze a hozzáadott fokhagymával, borecettel, olívaolajjal. Ízlés szerint sózd, öntsd fel 7-8 dl hideg vízzel, jól keverd össze. Fedd le és 3 órára tedd a hűtőbe.
Tálaláskor a zsemlét aprítsd fel, és pirítsd meg vajban. A levest a félretett zöldségekkel és zsemlekockával tálalhatod is.