tóth gabi
Még szinte csak most kezdődött a nyár, máris lehet dinnyét kapni az üzletekben, piacokon. De hogyan tudod kiválasztani a legfinomabb, mézédes darabot? Az biztos, hogy nem a kopogtatás a nyerő módszer...
Évtizedek óta tartja magát a tévhit, hogy a mézédes dinnyének kopogtatásra mély, kongó hangja van; sokszor azonban még így is sikerül egy olyat hazavinni, amelyiknek vízíze van, és egyáltalán nem édes. Ha dinnyét vásárolsz, felesleges a hallásodra hagyatkozni, inkább alaposan vedd szemügyre őket, hiszen a külsejük sokkal többet elárul az ízükről!
Az alján van a lényeg
Biztosan láttad már, hogy a görögdinnyék alján egy hatalmas, sárgás folt van, ez az a hely; ahol a földdel érintkezett, így ez nem azt jelenti, hogy éretlen, csak annyit, hogy ott nem kapott napfényt a gyümölcs. A folt azonban árulkodik arról, hogy mennyire érett a dinnye: minél sötétebb, annál édesebb a gyümölcs. Ha nagyon világos a folt, az azt jelenti, hogy túl korán szedték le a dinnyét, így nem volt elég időt a napon – vagyis rendesen beérni se volt ideje.
Nézd meg a szárát is
A zöld vagy csavart szárú dinnyét inkább hagyd ott az árusnál, az a finom, mézédes, amelyiknek kiszáradt már a szára. A dinnyeföldeken a termelők ebből a jelből tudják, hogy megérett a gyümölcs; ha túl korán szedik le, akkor le kell csavarni a száráról a dinnyét.
Szimatold meg őket
Emeld ki a többi dinnye közül a kiszemeltedet, és szagold meg. Ha édes, erős dinnye illata van, akkor érett, ám vigyázz: ha túlságosan erős az illat, akkor túlérett is lehet.
Nem a méret a lényeg
Az is tévhit, hogy a kisebb dinnyék édesebbek. A méret helyett inkább a héjat érdemes figyelni: az éretté mélyzöld, a csíkos fajtánál a csíkok erősen elütnek egymástól. Ha fényes a dinnye, azt inkább hagyd ott, hiszen a mézédes, érett dinnye héja matt, homályos.