tóth gabi
Berobbant az eperszezon, és ez a süti villámgyorsan megvan, ráadásul gyerekjáték elkészíteni!
A tavasz talán legnépszerűbb alapanyaga az eper; nincs, aki ne szeretné az illatos, zamatos, lédús gyümölcsöt. Használd fel nyersen, tésztába sütve vagy pürésített formában, egyaránt ínycsiklandó sütemény lesz a végeredmény.
Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
A töltelékhez:
1. A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, és dolgozd össze lágy tésztává. Pihentesd a hűtőben legalább 1 órán át.
2. Lisztezett felületen nyújtsd ki kerekre, és bélelj ki vele egy 22 cm-es piteforma alját és oldalát. Teríts bele sütőpapírt, töltsd meg szárazbabbal vagy lencsével, és süsd elő 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig.
3. Közben az epret mosd meg, vágd félbe. A töltelékhez keverd össze a hozzávalókat.
4. Az elősütött tésztáról távolítsd el a sütőbabot és a papírt. Öntsd bele a tölteléket, és rendezd el rajta az epret a vágott oldalával felfelé. Told vissza a sütőbe, és süsd készre 170 fokon további 30-35 perc alatt.
Elkészítési idő: 65 perc + hűtés
Egy szelet: 225 kcal
Elképesztő, de az eper C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé! 10 dkg eperben 50 mg C-vitamin van! Természetes aszpirin tartalma csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, enyhíti a fejfájást, akár a migrént is segít leküzdeni. Akár nassolni is kitűnő! Kálium és magnézium, valamint C- és E-vitamint tartalma csökkenti a koleszterinszintet és a túl magas vérnyomást. Az eper mindezen okok miatt segít megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, és csökkenti az infarktus kockázatát!
A világ egyik legegészségesebb gyümölcse ez a kis piros bogyó! Még ha édesnek is érzed, akkor sem hizlal. 10 deka eperben csupán 30 kalória van. A legegészségesebb sütemények alapja. De még ennél is izgalmasabb, hogy az eper mangántartalma felpörgeti zsírbontásért felelős enzimek termelődését, így minél többet eszel belőle, annál karcsúbb leszel. Sőt, rendkívül intenzív módon hajtja ki belőled a felesleges vizet is.