kulcsár edina
Mindenki tudja, mi minden történt 1848. március 15-én, de arról kevesebb szó esik, hogy nagy költőnk milyen ételeket szeretett. Tarts velünk egy utazásra a múltba!
Petőfi Sándor verseit mindannyian ismerjük, melyek közül nagyon sok szól ételekről is – de ezek alapján lehetetlen lenne megállapítani, mi volt a nagy költőnk kedvenc fogása, elég csak arra gondolni, hogy bár írt verset a borhoz, valójában nem is szerette. Hogy mit fogyasztott az ifjú forradalmár, azt a kortársai feljegyzéseiből tudhatjuk, és abból, hogy szeretett vendéglőkben étkezni. Manapság már ez luxusnak számít, de az 1800-as évek közepén más volt a helyzet: a leggazdagabbak saját konyhát vittek (természetesen szakáccsal és személyzettel), a kevésbé tehetősek pedig fogadók, kávéházak felé vették az irányt, ha eljött az ebédidő.
Az egyszerű ételeket kedvelte
A korabeli konyha nem volt túl bonyolult, gyakori szerepelt a menün a hurka, kolbász, gulyás, pörkölt, de feljegyzések szerint Petőfi szerette a pecsenyehúsokat és a túrós tésztát is.
Pörkölt reggelire
Bár a feljegyzések szerint gulyást fogyasztott nagy előszeretettel reggelire a költő, ez ne tévesszen meg senkit, hiszen nem a mai zöldséges, híg gulyáslevesre kell gondolni! Sokkal inkább hasonlíthatott a mai sűrű pörköltre, és nem is levesnek hívták akkoriban, a "gulyásleves"' csak 1880-tól terjedt el. Gulyáshús néven inkább pörkölt jellegű ragut lehetett kapni, amiben az alap minden esetben hagyma, őrölt pirospaprika és zsír volt, és már akkor rengetegféle változata volt, hiszen abból készült, amit éppen a pásztorok ki tudtak vinni magukkal a mezőre. Valószínű, hogy nem minden reggel fogyasztotta Petőfi, de a korabeli leírások alapján gyakran előfordult, hogy ezzel kezdte a napot.