RETRO RÁDIÓ

Elsóztad a pörköltöt? Mutatjuk a megoldást

Létrehozva2024. 02. 09. 12:00

Pillanatok alatt megtörténik a baj, és a sót már nem lehet kivenni az ételből... Szerencsére van néhány trükk, amivel még meg lehet menteni!

Még a legrutinosabb hobbiszakáccsal is megeshet, hogy megszalad a só, és szinte ehetetlen lesz az étel, és a legfinomabb fűszerezésű, tökéletesen elkészített pörkölt is borzalmas, ha elsóztad. Míg a leveseken segít úgy-ahogy a hígítás, a pörkölttel ezt nem lehet megtenni; de mi legyen vele? Hoztunk néhány életmentő trükköt arra az esetre, ha több só került bele, mint amennyi kell.

Pork,Goulash,Meat,With,Dumplings,On,Plate,,Cutlery,,Garlic,,Onion,
Az elsózott pörkölt borzalmas, de szerencsére van megoldás! Fotó: Julia Ahanova /  Shutterstock

Szódabikarbóna

Ha nem túl sok só borult az ételbe, akkor ez a konyhai csodaszer ebben is jó segítőtársad lehet. Csak tegyél az ételbe egy késhegynyit, semlegesíteni fogja a sót. De vigyázz: túl sokat nem szabad tenni belőle, mert kellemetlen mellékízt ad az ételnek.

Felkockázott krumpli

Vágj kockákra egy megpucolt burgonyát, tedd az elsózott ételbe, és főzd tíz percig. A krumplikockákat aztán ki kell pecáznod az ételből, ugyanis felszívja a sót; meg nem is passzol minden ételbe. Életmentő trükk, akár egyetlen szem krumpli is megmentheti az ebédet!

Almaecet és cukor

Ha nem brutálisan van elsózva a pörkölt, akkor ez a trükk is beválhat. Egy kiskanál almaecetet keverj el egy kiskanál cukorral, és apránként add az ételhez. Közben kóstolgasd, hogy mennyit csökkent a sósság. Használhatsz almacet helyett citromlevet vagy sima ételecetet is.

Kenyérszelet

Tegyél egy szelet kenyeret az elsózott pörköltbe, hagyd főni tíz percig, majd szedd ki. Akárcsak a krumpli, ez is felszívja a sót.

Cseréld ki a levet

Van, hogy a fenti praktikák nem működnek, annyira durván el lett sózva a pörkölt, de kidobni ilyenkor sem kell. Meregesd ki a levének legalább a felét (minél sósabb, annál többet), ezt tedd félre, később jó lesz alaplének. A pörköltöt öntsd fel vízzel, fűszerezd be újra, persze sót már ne rakj bele, és főzd tovább.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.