kulcsár edina
Pillanatok alatt megtörténik a baj, és a sót már nem lehet kivenni az ételből... Szerencsére van néhány trükk, amivel még meg lehet menteni!
Még a legrutinosabb hobbiszakáccsal is megeshet, hogy megszalad a só, és szinte ehetetlen lesz az étel, és a legfinomabb fűszerezésű, tökéletesen elkészített pörkölt is borzalmas, ha elsóztad. Míg a leveseken segít úgy-ahogy a hígítás, a pörkölttel ezt nem lehet megtenni; de mi legyen vele? Hoztunk néhány életmentő trükköt arra az esetre, ha több só került bele, mint amennyi kell.
Szódabikarbóna
Ha nem túl sok só borult az ételbe, akkor ez a konyhai csodaszer ebben is jó segítőtársad lehet. Csak tegyél az ételbe egy késhegynyit, semlegesíteni fogja a sót. De vigyázz: túl sokat nem szabad tenni belőle, mert kellemetlen mellékízt ad az ételnek.
Felkockázott krumpli
Vágj kockákra egy megpucolt burgonyát, tedd az elsózott ételbe, és főzd tíz percig. A krumplikockákat aztán ki kell pecáznod az ételből, ugyanis felszívja a sót; meg nem is passzol minden ételbe. Életmentő trükk, akár egyetlen szem krumpli is megmentheti az ebédet!
Almaecet és cukor
Ha nem brutálisan van elsózva a pörkölt, akkor ez a trükk is beválhat. Egy kiskanál almaecetet keverj el egy kiskanál cukorral, és apránként add az ételhez. Közben kóstolgasd, hogy mennyit csökkent a sósság. Használhatsz almacet helyett citromlevet vagy sima ételecetet is.
Kenyérszelet
Tegyél egy szelet kenyeret az elsózott pörköltbe, hagyd főni tíz percig, majd szedd ki. Akárcsak a krumpli, ez is felszívja a sót.
Cseréld ki a levet
Van, hogy a fenti praktikák nem működnek, annyira durván el lett sózva a pörkölt, de kidobni ilyenkor sem kell. Meregesd ki a levének legalább a felét (minél sósabb, annál többet), ezt tedd félre, később jó lesz alaplének. A pörköltöt öntsd fel vízzel, fűszerezd be újra, persze sót már ne rakj bele, és főzd tovább.