Húsvéti nasi: Így készül a medvehagymás pogácsa, ennél finomabb nincs!
Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek, desszertek és torták mellett a sós sütemények elkészítése. Nemcsak a család, de a locsolók is imádni fogják! Mutatjuk a medvehagymás-sajtos pogácsa receptjét.
Húsvéti vendégváró sós nasira mindig szükség van. Az egész család imádja, és a locsolókat ,vendégeket is megkínálhatod belőle. Idén próbáld ki a medvehagymás-sajtos pogácsa receptjét, tuti nem fogod megbánni!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
1nagy csok medvehagyma
1 dl tej
2 db tojássárgája
1 ek cukor
2 csapott ek só
5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás a tetejére
Így készítsd el:
A tésztához az élesztőt langyos, cukros vízben futtasd fel.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáld bele, morzsold össze a vajjal, és öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet, majd add hozzá a tojássárgáját a tejfölt és a sót. Robotgéppel, vagy kézzel jól dolgozd ki a tésztát, amíg puha nem lesz. Majd takard le és 30 percen keresztül, langyos helyen, hagyd pihenni.
Közben a mosd meg a medvehagymaleveleket, csöpögtesd le róla a vizet és vágd fel apróra.
Ha eleget pihent a tészta, utána nyújtsd ki, szórd rá az medvehagyma felét, és a reszelt sajt felét is.
Csavard fel a tésztát, mint a bejglit, és takard le ismét és hagyd 15 percre még pihenni.
Majd ismét nyújtsd ki, szórd rá a maradék medvehagymát és reszelt sajtot. Megint csavard fel, és ismét 15 percet pihentesd.
Majd utoljára ismét 1 ujjnyi vastagra még nyújtsd ki, éles késsel rácsozd be, pogácsaszaggatóval készíts pogácsa formákat.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírba bélelt tepsibe rakd, tetejüket kend meg tojással, és 180 C fokra előmelegített sütőben kb, 25-30 perc alatt süsd meg aranybarnára.