5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Íme, a tökéletes sajtos pogácsa, a nagyi kézzel írott receptje szerint

Íme, a tökéletes sajtos pogácsa, a nagyi kézzel írott receptje szerint
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 01. 11. 11:20

Hatalmas visszhangot váltott ki ez az egyszerű sajtos pogácsa a gyakorlott háziasszonyokat tömörítő Facebook csoportban. Nem győznek hálálkodni a nők, a képek magukért beszélnek!

Mennyi, mennyi szeretet van abban, ha valaki papírra veti az általa többször készített és jól bevált ételek receptjét és ezeket továbbadja a gyerekeknek, unokáknak! Így viszik tovább a generációk családon belül a finom ízeket – legalábbis, ha az utódok megbecsülik a régi öregek munkáját. Mert sajnos sok fiatalban már nincs elég ambíció, nem szívesen állnak neki, hogy alkossanak a konyhában, inkább kényelmesen pizzát rendelnek vacsorára...

Varga Maksai Dorottya esetében ilyen elő sem fordulhat, hiszen nagy szeretettel süt-főz, kísérletezik a konyhában és bizony szívesen nyúl vissza nagymamája receptjeihez, amiket féltve őriz otthon. Legutóbb drága nagyikája sajtos pogácsáját sütötte meg, és örömében megosztotta a képeket a Vali konyhája és kertje nevű, háziasszonyokat tömörítő Facebook csoportban. A guszta képek nagyon sok tagot kíváncsivá tettek, és azóta többen el is készítették az isteni pogit!

Nagyi sajtos pogácsája

Fotó: Varga Maksai Dorottya

HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 tk. durva só, ízlés szerint lehet kevesebb is
  • 2 ek. tejföl vagy tej
  • pici rum (!)
  • 1 dkg élesztő
  • köménymag és reszelt sajt a tetejére
  • ÍGY KÉSZÜL

  • Keverjük ki a tojássárgákat a tejföllel, a sóval, illetve a rummal, majd oldjuk fel benne az 1 dkg élesztőt. A lisztből, a vajból, illetve a tojásos- tejfölös-élesztős keverékből gyúrjunk rétestészta keménységű tésztát.
  • A tésztát nyújtsuk ki, majd hajtogassuk össze. Ismételjük meg a műveletet még kétszer. Végül 1 cm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát és pogácsaszaggatóval szaggassuk formára. Ha késsel felkockázzuk, úgy is jó.
  • Fotó: Varga Maksai Dorottya

    3. A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk 1,5 órán keresztül pihenni. Sütés előtt kenjük meg tojássárgával, hintsük meg reszelt sajttal és köménnyel.

     

     

    Fotó: Varga Maksai Dorottya

    4. Végül elég erős tűznél süssük pirosra, ropogósra.

    A végeredmény magáért beszél! Ráadásul ez a pogácsa nem csak kívánatos, de nagyon finom is! Köszönjük a receptet olvasónknak! És most lássuk a nagyi eredeti leírását, benne a mai háziasszonyok számára érthetetlen hozzávalóval, a rummal. (Lehet, tényleg kell hozzá, hogy finom legyen.)

    Fotó: Varga Maksai Mónika

    Jó étvágyat hozzá!

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.