tóth gabi
Hiba lenne azt hinni, hogy nokedlit könnyű készíteni, mert bár egyszerű a recept, rengeteg a buktatója. Mutatjuk, hogyan lesz pont olyan, amilyennek lennie kell!
Mindenkinek van egy bevált nokedlireceptje, de a különbségek ellenére akadnak olyan alapvető fogások, melyeket mindenkinek célszerű észben tartania főzés közben. Ugyanis ha összeragad, vagy túl kemény, netán túl lágy lesz, akkor szinte élvezhetetlen ez az egyszerű étel. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amikkel tökéletes nokedlit készíthetsz.
1. Pontosan mérj
Bár mindössze néhány összetevőből készül, az arányokra és a mennyiségre nagyon oda kell figyelni: 30 dkg liszthez egy tojást adj, és ha nagyobb adagot készítesz, vagyis több lisztet használsz, akkor arányosan növeld a tojások számát is.
2. Dolgozz gyorsan!
Főzés közben nem lehet ábrándozni, és ez különösen igaz a nokedlire is, hiszen a galuskák hamar feljönnek a víz felszínére, és ekkor azonnal ki kell kapni őket.
3. Ne felejtsd el kevergetni
A fővésben lévő galuskák nem fognak összetapadni, ha időnként megkavarod őket egy fakanállal.
4. Öblítsd el a szaggatót
Mivel több adagban készül a nokedli, érdemes a szaggatót egy-egy kör után belemártani a főzővízbe, így megszabadítod a maradék, odaragadt tésztától, és minden szaggatással kifogástalan nokedlik kerülnek a vízbe.
5. Lobogjon a víz
Nem elég, ha csak gyöngyözik; ha visszahűl időközben, várd meg szaggatással, míg forrni kezd.
6. A kevesebb több
Csábító lehet a gondolat, hogy minél több nokedlit kifőzz egyszerre, de nem érdemes, hiszen összeragadhatnak.