Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2024.01.20.

A pirított sertésmáj 3 titka: ha erre figyelsz, nem tudod elrontani

A máj finom, gyorsan elkészíthető, és nagyon egészséges is. Ám annál nincs kiábrándítóbb, mint amikor kiszárad a pirított máj. Mutatjuk, hogyan lesz szaftos és omlós!

A sertésmáj olcsó, gyorsan elkészíthető, és érdemes is rendszeresen fogyasztani, hiszen nagyon egészséges! A benne lévő vas gyorsan felszívódik, már kevés máj is fedezi a napi vasszükségletet, és arról még nem is beszéltünk, milyen finom a pirított sertésmáj! Ám gyakran megesik, hogy nem marad szaftos, hanem kiszárad; így is meglehet enni, de szinte élvezhetetlen. Mutatunk három trükköt, hogyan lesz tökéletes a pirított sertésmáj.

Fried,Liver,With,Onions,And,Apples,On,A,Concrete,Background
Ha jól van elkészítve, isteni eledel a pirított sertésmáj. Fotó: zefirchik06 /  Shutterstock

1. Csak a végén sózd

Sokak szerint csak városi legenda, hogy megkeményedik a sótól a máj, de jobb az óvatosság, hiszen a só kivonja a vizet a szövetek közül. Érdemes tálaláskor sózni a pirított májat, így is finom lesz az íze, és biztosan nem szárad ki.

2. Óvatosan a hőfokkal

A másik hiba, amitől kemény, száraz lehet a sült máj, ha túl magas hőfokon sütöd. Így ugyanis túlsül, elveszti a nedvességét, és nem lesz jó a végeredmény. A máj akkor is gyorsan elkészül, ha közepes hőfokon sütöd ki; és így megmarad benne a nedvesség.

3. Találd el a megfelelő pillanatot

Pár perc alatt túl lehet sütni a májat, ezért érdemes végig figyelni sütés közben, hogy áll. Lefedni nem kell, de legyen alatta bőven zsiradék; ha az egyik oldala megbarnult, fordítsd meg, pirítsd meg a másikat is. Ha már mindkét oldala barna, szúrj bele kést vagy villát; ha nem jön ki véres lé belőle, akkor jó; és ekkor érdemes azonnal levenni a tűzről, és még melegen tálalni.

 

Hagymás pirított sertésmáj

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertésmáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • só, bors, majoránna
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a májat, vágd csíkokra, majd mosd meg és töröld szárazra.
  • Olvaszd fel a zsírt egy serpenyőben, dinszteld meg rajta a karikákra vágott hagymát. Tedd rá a májat, szórd meg borssal, majoránnával, majd pirítsd 5 percig az egyik, majd 5 percig a másik oldalát; közben ellenőrizd, jó-e már. 
  • A végén sózd, szórd meg ízlés szerint piros paprikával. Friss kenyérrel vagy pirítóssal és csalamádéval tálald.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek