tóth gabi
A máj finom, gyorsan elkészíthető, és nagyon egészséges is. Ám annál nincs kiábrándítóbb, mint amikor kiszárad a pirított máj. Mutatjuk, hogyan lesz szaftos és omlós!
A sertésmáj olcsó, gyorsan elkészíthető, és érdemes is rendszeresen fogyasztani, hiszen nagyon egészséges! A benne lévő vas gyorsan felszívódik, már kevés máj is fedezi a napi vasszükségletet, és arról még nem is beszéltünk, milyen finom a pirított sertésmáj! Ám gyakran megesik, hogy nem marad szaftos, hanem kiszárad; így is meglehet enni, de szinte élvezhetetlen. Mutatunk három trükköt, hogyan lesz tökéletes a pirított sertésmáj.
1. Csak a végén sózd
Sokak szerint csak városi legenda, hogy megkeményedik a sótól a máj, de jobb az óvatosság, hiszen a só kivonja a vizet a szövetek közül. Érdemes tálaláskor sózni a pirított májat, így is finom lesz az íze, és biztosan nem szárad ki.
2. Óvatosan a hőfokkal
A másik hiba, amitől kemény, száraz lehet a sült máj, ha túl magas hőfokon sütöd. Így ugyanis túlsül, elveszti a nedvességét, és nem lesz jó a végeredmény. A máj akkor is gyorsan elkészül, ha közepes hőfokon sütöd ki; és így megmarad benne a nedvesség.
3. Találd el a megfelelő pillanatot
Pár perc alatt túl lehet sütni a májat, ezért érdemes végig figyelni sütés közben, hogy áll. Lefedni nem kell, de legyen alatta bőven zsiradék; ha az egyik oldala megbarnult, fordítsd meg, pirítsd meg a másikat is. Ha már mindkét oldala barna, szúrj bele kést vagy villát; ha nem jön ki véres lé belőle, akkor jó; és ekkor érdemes azonnal levenni a tűzről, és még melegen tálalni.
Hagymás pirított sertésmáj
Hozzávalók:
Elkészítés: