RETRO RÁDIÓ

A pirított sertésmáj 3 titka: ha erre figyelsz, nem tudod elrontani

Létrehozva2024. 01. 20. 12:00

A máj finom, gyorsan elkészíthető, és nagyon egészséges is. Ám annál nincs kiábrándítóbb, mint amikor kiszárad a pirított máj. Mutatjuk, hogyan lesz szaftos és omlós!

A sertésmáj olcsó, gyorsan elkészíthető, és érdemes is rendszeresen fogyasztani, hiszen nagyon egészséges! A benne lévő vas gyorsan felszívódik, már kevés máj is fedezi a napi vasszükségletet, és arról még nem is beszéltünk, milyen finom a pirított sertésmáj! Ám gyakran megesik, hogy nem marad szaftos, hanem kiszárad; így is meglehet enni, de szinte élvezhetetlen. Mutatunk három trükköt, hogyan lesz tökéletes a pirított sertésmáj.

Fried,Liver,With,Onions,And,Apples,On,A,Concrete,Background
Ha jól van elkészítve, isteni eledel a pirított sertésmáj. Fotó: zefirchik06 /  Shutterstock

1. Csak a végén sózd

Sokak szerint csak városi legenda, hogy megkeményedik a sótól a máj, de jobb az óvatosság, hiszen a só kivonja a vizet a szövetek közül. Érdemes tálaláskor sózni a pirított májat, így is finom lesz az íze, és biztosan nem szárad ki.

2. Óvatosan a hőfokkal

A másik hiba, amitől kemény, száraz lehet a sült máj, ha túl magas hőfokon sütöd. Így ugyanis túlsül, elveszti a nedvességét, és nem lesz jó a végeredmény. A máj akkor is gyorsan elkészül, ha közepes hőfokon sütöd ki; és így megmarad benne a nedvesség.

3. Találd el a megfelelő pillanatot

Pár perc alatt túl lehet sütni a májat, ezért érdemes végig figyelni sütés közben, hogy áll. Lefedni nem kell, de legyen alatta bőven zsiradék; ha az egyik oldala megbarnult, fordítsd meg, pirítsd meg a másikat is. Ha már mindkét oldala barna, szúrj bele kést vagy villát; ha nem jön ki véres lé belőle, akkor jó; és ekkor érdemes azonnal levenni a tűzről, és még melegen tálalni.

 

Hagymás pirított sertésmáj

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertésmáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • só, bors, majoránna
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a májat, vágd csíkokra, majd mosd meg és töröld szárazra.
  • Olvaszd fel a zsírt egy serpenyőben, dinszteld meg rajta a karikákra vágott hagymát. Tedd rá a májat, szórd meg borssal, majoránnával, majd pirítsd 5 percig az egyik, majd 5 percig a másik oldalát; közben ellenőrizd, jó-e már. 
  • A végén sózd, szórd meg ízlés szerint piros paprikával. Friss kenyérrel vagy pirítóssal és csalamádéval tálald.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.